Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
7. 10. 2015,
11.30

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

blagovna znamka Apple Google Microsoft IBM Samsung mali junaki

Sreda, 7. 10. 2015, 11.30

4 leta, 4 mesece

Na vrhu prevladujejo tehnološke znamke

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med sedmimi najvišje uvrščenimi je kar pet tehnoloških blagovnih znamk, Apple pa je svoje prvo mesto letos še dodatno utrdil.

Tudi v letošnjem Interbrandovem poročilu o najvrednejših blagovnih znamkah ostaja Apple prepričljivo na prvem mestu. Ocenjujejo, da je vredna okrog 170 milijard ameriških dolarjev (okrog 154 milijard evrov), drugouvrščeni Google pa ima blagovno znamko, katere vrednost je ocenjena na 120 milijard ameriških dolarjev (okrog 109 milijard evrov).

Pri vrednotenju blagovne znamke Interbrand upošteva finančno učinkovitost, vpliv blagovne znamke na potrošnike in ali blagovna znamka lahko uspešno povečuje ceno izdelka. Tudi največjo rast imajo tehnološke blagovne znamke Na tretjem mestu je Coca-Cola, edina izmed prvih petih na lestvici, ki ni povezana z računalništvom, telekomunikacijami in podobnimi tehnologijami. Sledita ji spet tehnološki blagovni znamki Microsoft in IBM, v isti kategoriji pa je tudi Samsung, ki je na sedmem mestu. Pred njim se je uvrstila najvišje uvrščena avtomobilska znamka, Toyota.

Že lani najvišje uvrščeni Apple je letos narasel za 43 odstotkov in tako dosegel drugo največjo rast – le Facebook je dosegel višjo, 54-odstotno rast. Tretjo največjo rast je prav tako dosegla tehnološka blagovna znamka: Amazon, ki je pristal na desetem mestu, je letos na Interbrandovi lestvici blagovnih znamk napredoval za 29 odstotkov.

Visoko uvrstitev lahko dosežejo tudi tradicionalne znamke Vrhunec svoje vrednosti lahko blagovne znamke dosežejo tudi po zelo dolgih letih obstoja in poslovanja, kar nazorno prikazuje letošnja uvrstitev danskega proizvajalca igrač Lego. Čeprav je podjetje z 12 tisoč zaposlenimi na trgu že od leta 1932 (in še vedno v lasti družine Kirk Kristiansen), se je njihova blagovna znamka med najvrednejših sto na svetu prvič uvrstila letos: pristali so na 83. mestu in tako prehiteli nekatere sodobnejše blagovne znamke, kot so Jack Daniels, Huawei, Chevrolet, Heineken, MTV, Mini …

Legov skok pripisujejo uspehu njihovega lanskega filma, ki je občutno pospešil prodajo Legovih kock v Evropi in Aziji ter Severni in Južni Ameriki. S tem so prerasli iz blagovne znamke igrač v celovito blagovno znamko zabave, so povedali pri Interbrandu. Lego je lani po prihodkih in dobičku postal največji svetovni proizvajalec igrač, proizvedli so 60 milijard igralnih kock ali skoraj devet za vsakega prebivalca našega planeta.

Ne spreglejte