Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Microsoft konferenca informacijska tehnologija

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 14.39

8 let

Na poti do sodelovanja vodstev in strokovnjakov informacijske tehnologije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodstveni kader in strokovnjaki informacijske tehnologije v podjetjih drug na drugega ne gledajo več kot nasprotniki, a je pot do polnega sodelovanja, kot kaže, še dolga.

Novost letošnje Microsoftove NT konference, sicer 16. po vrsti, je poslovni dan, s katerim so vzporedno s poglobljenimi celodnevnimi seminarji v enajstih vzporednih sejah odprli letošnji tridnevni vsebinski program. Čeprav je letos NT konferenca prvič za dan krajša, organizatorji zagotavljajo, da vsebinsko ne bo nikakor skromnejša. Direktorji in informatiki končno na istem bregu? Namen poslovnega dneva je, kot so povedali v slovenski podružnici Microsofta, približati odločevalce v podjetjih s strokovnjaki informacijske tehnologije. Najnovejše raziskave tujih analitskih družb so pokazale, da dve tretjini direktorjev naložb v informacijsko tehnologijo ne obravnava več zgolj kot strošek, je v predavanju ob odprtju Poslovnega dneva spomnila Biljana Weber, direktorica slovenske podružnice Microsofta. Nedolgo tega je bilo v številnih podjetjih – in ponekod še vedno je – prevladujoče prepričanje, da so oprema in kadri informacijske tehnologije za podjetje zgolj strošek, zato je dejstvo, da ključni ljudje s področja tehnologije dobivajo vedno večji pomen v upravah uspešnih družb, še en dokaz, da se je v razmišljanju poslovnega sveta vendarle zgodil nujen in težko pričakovan obrat.

Od kakovosti do poslovne odličnosti V zadnjih približno dvajsetih letih, ko se je informacijska tehnologija počasi, a nezadržno umestila v vse pore življenja, s tem pa tudi poslovanja, se je bistveno spremenila tudi poslovna kultura, skupaj z razumevanjem vrednot. Kot je poudaril mag. Nenad Savič, predsednik uprave Slovenske fundacije za poslovno odličnost (SFPO), se je v tem obdobju zgodila evolucija od kakovosti do poslovne odličnosti, od nekdanje usmerjenosti na podjetje in produkt k sodobni usmerjenosti na vse udeležence v procesu ter razvoj znanj in kompetenc. "Sodoben imperativ odličnosti je dosegati in ohranjati vrhunsko raven delovanja, ki zadovoljuje ali presega pričakovanja vseh deležnikov," zagovarja Savič.

Pomen dobrih vodij je v praksi podcenjen Za doseganje poslovne odličnosti so zagotovo nujne sveže ideje, unikatni produkti, povezani procesi, izvirni poslovni modeli in uspešne strategije, a se preveč pogosto pozablja na nujno povezovalno nit, to pa so dobri vodje, je posvaril Savič. Dobri vodje bodo vzdrževali kulturo poslovne odličnosti, ki dopušča različna mnenja in ob tem spremlja in usmerja vsakega posameznika tako, da s svojimi znanji in kompetencami k skupnemu izplenu pripomore kar največ.

Žal pa nas izkušnje iz vsakodnevnega poslovanja prepogosto spominjajo, da je prepad med to preprosto in razumljivo teoretično osnovo ter uresničevanjem v vsakdanjem poslovanju za številne težko premostljiv ali celo nepremagljiva ovira.

Ne spreglejte