Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
22. 6. 2016,
13.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

bitcoin Petrol

Sreda, 22. 6. 2016, 13.23

6 let, 6 mesecev

Na Petrolu lahko ob gorivu zdaj kupite tudi kupone za internetni denar

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Na 320 Petrolovih bencinskih servisih po vsej Sloveniji lahko od zdaj kupimo Bitcoin kupone, ki jih bo na spletu mogoče izmenjati za digitalno valuto bitcoin.

Ob 20 litrih 95-oktanskega še za 20 evrov bitcoinov

Kuponi, ki jih je pozneje mogoče pretopiti v bitcoine, so strankam na Petrolovih prodajnih mestih na voljo za 20, 50, 100 in 200 evrov.

Na vsakem kuponu je koda (spodaj), ki jo bo kupec za pridobitev bitcoinov v protivrednosti kupona najprej vnesel na spletno stran Bitins.net.

 | Foto:

Nato bo vpisal še številko svoje digitalne denarnice (spodaj), v kateri hrani bitcoine, in vanjo prejel kupljeni znesek oziroma ga posredoval naprej.

 | Foto:

Po podatkih slovenske borze Bitstamp bi glede na torkovo ceno enega bitcoina (približno 625 evrov) z nakupom Bitcoin kuponov na Petrolu pridobili:

- 0,03 bitcoina ob nakupu kupona za 20 evrov,

- 0,08 bitcoina ob nakupu kupona za 50 evrov,

- 0,16 bitcoina ob nakupu kupona za 100 evrov,

- 0,32 bitcoina ob nakupu kupona za 200 evrov.

 | Foto:

Na hitro o bitcoinu

Bitcoin je najpogosteje uporabljana digitalna valuta in plačilni sistem. Lahko bi mu rekli tudi internetni denar. Leta 2008 ga je ustvaril programer s psevdonimom Satoshi Nakamoto. Njegova prava identiteta je še danes neznana, pa čeprav se je zanj oklicalo že več posameznikov.

Posebnost valute bitcoin je, da je decentralizirana, kar pomeni, da je ne upravlja nobena finančna ustanova. Vse transakcije posameznih bitcoinov (ali delčkov bitcoinov) so popolnoma transparentne in kadarkoli na voljo za vpogled v javnem zapisniku, ki mu pravimo blockchain.

Bitcoine hranimo v digitalni denarnici. Gre za programček ali mobilno aplikacijo, s katero lahko prejemamo in pošiljamo bitcoine. Pošljemo jih lahko znancu ali pa z njimi plačamo storitev. Sprejema jih več kot 200 tisoč trgovcev po vsem svetu.
 | Foto: Hitro osvajanje bitcoina je sprožilo nastanek cele vrste posnemovalcev. Koliko jih je, lahko preverite tukaj. Med uspešnejše spadajo Ethereum, Litecoin, Dash.

Z uspehom bitcoina so se oziroma se še poskušajo okoristiti tudi nekatere Ponzijeve sheme, ki ponujajo svoje digitalne kovance (ByXpress Mcoin, Onecoin, na primer), katerih vrednost pa določa matična entiteta, ne trg.

Prvi nakup Bitcoin kupona v sredo ob 11. uri

Prvi nakup Bitcoin kupona na Celovški cesti v Ljubljani je opravil Ram Budime, direktor podjetja BitIns, ki je vzpostavilo prodajni sistem kuponov na bencinskih servisih Petrol. 

Pri Petrolu so odločitev, da strankam ob gorivu ponudijo tudi bitcoine, utemeljili takole: "Nenehno stremimo k tehnološkemu napredku in izboljšanju storitev. Zato smo se odločili za prodajo Bitcoin kuponov na prodajnih mestih Petrol in kupcem omogočili širši in bolj preprost dostop do svetovne kriptovalute." (Na fotografiji Ram Budime, direktor podjetja BitIns.) | Foto: Pri Petrolu so odločitev, da strankam ob gorivu ponudijo tudi bitcoine, utemeljili takole: "Nenehno stremimo k tehnološkemu napredku in izboljšanju storitev. Zato smo se odločili za prodajo Bitcoin kuponov na prodajnih mestih Petrol in kupcem omogočili širši in bolj preprost dostop do svetovne kriptovalute." (Na fotografiji Ram Budime, direktor podjetja BitIns.)

Ne spreglejte