Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
18. 7. 2015,
12.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 18. 7. 2015, 12.58

7 let, 12 mesecev

Na kaj je treba paziti pred nakupom prenosnega računalnika?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo morda pomagali pri nakupu novega prenosnega računalnika.

Cena – ne plačajte premalo, ne plačajte preveč Najboljša lastnost najcenejših modelov prenosnih računalnikov je, da proračuna ne obremenijo tako kot dražji modeli. Njihove slabosti – izdelani so iz najmanj kakovostnih materialov, strojna oprema je slabotna in neprimerna za večopravilnost, seznam naprednih funkcij in prvin okleščen.

Iz izkušenj lahko zapišemo, da se lahko začne kupec novega prenosnika z Windows 8.1 za slabih 300 evrov, ki nadomešča vsestranski domači računalnik (omenjena večopravilnost), že po nekaj mesecih uporabe spraševati, ali je sploh kupil nov model, in v upanju po hitrejšem delovanju trkati po njegovem zaslonu.

Podajanje v drugo skrajnost prav tako ni priporočljivo. Cena prenosnikov z rastjo zmogljivosti raste precej hitreje kot cena klasičnih namiznih osebnih računalnikov in lahko se zgodi, da boste plačali zmogljivost ali funkcije, ki jih ne potrebujete.

Najboljši način, da se izognete pretiranemu zapravljanju, je, da pred nakupom sestavite seznam želenih in potrebnih lastnosti ter funkcij novega prenosnika. Nato ga primerjajte s ponudbo, ki je danes resnično obsežna in raznolika, ter poskusite najti model, ki vam najbolj ustreza. Za pomoč lahko prosite tudi prodajalca. Vnaprej se odločite tudi, za kaj boste prenosni računalnik sploh uporabljali, saj lahko s tem prihranite kar nekaj denarja. Zakaj sploh kupujete prenosni računalnik? Namen uporabe določa ceno prenosnega računalnika. Za izključno pisarniška opravila je dovolj osnovni model. Prenosnik, ki bo nadomestil klasični PC (brskanje po spletu, multimedija, občasne igre), naj ima boljši štirijedrni procesor, vsaj štiri gigabajte pomnilnika RAM in namensko grafično kartico. Če bo namenjen obdelovanju fotografij ali videa, naj ima ali večji zaslon ali višjo ločljivost, zelo zmogljiv procesor in vsaj osem, še bolje 16 gigabajtov RAM, škodi ne niti disk SSD. Ločljivost – največ ni vedno najbolje Za prenosni računalnik z Windows, ki kot Applov MacBook (Pro) ni bil zgrajen okoli zaslona z visoko gostoto slikovnih pik (retina), najvišja ločljivost ni vselej najboljša izbira. Ob tem, da prikaz v ločljivosti 4K, ki se je začela prebijati tudi na prenosnike, konkretno pomanjša vsebino zaslona (ikone, menije, pisavo), bolj obremeni tudi baterijo.

Več pik na zaslonu namreč zahteva močnejšo ozadno osvetlitev. Prenosnik z zaslonom 1080p (ali FullHD) še vedno ponuja odlično razmerje med kakovostjo slike in energijsko požrešnostjo. Združljivost Pred nakupom preverite, ali je vaš ogledani prenosnik opremljen z vsemi priključki, ki jih potrebujete za priklop periferije in preostalih naprav. Boste nanj priključili miško in zunanji disk, ki podpirata standard USB 3.0? Zaslon s priključkom HDMI ali DisplayPort? Potrebujete čitalec spominskih kartic?

Ozkoglednost se lahko pozneje maščuje Ena od napak, ki jih pogosto naredijo kupci prenosnih računalnikov, je osredotočanje na eno samo komponento. Obsedenost s procesorjem, količino pomnilnika RAM (ta je sploh pogosta, saj je postal tako poceni, da modeli z osmimi gigabajti niso več redkost), zaslonom ali katerokoli drugo lastnostjo lahko vodi do nakupa prenosnika, ki je res dober samo na enem področju. Raje se odločite za bolj vsestranski model. Velikost je pomembna Če vam je pomembna čim boljša prenosljivost, je najboljša izbira prenosnik ali ultrabook z diagonalo zaslona, ki ne presega 14 palcev oziroma dobrih 35 centimetrov. Če bo prenosnik večino časa preživel na mizi, ali doma ali v pisarni, se odločite za večji model. Razlog? V prvi vrsti udobje pri tipkanju. Velikost tipkovnice (in sledilne ploščice) je namreč vselej povezana z dimenzijami prenosnika.

Če imate možnost, prenosnik pred nakupom preizkusite Večina sodobnih trgovin z elektroniko ima prodajane modele prenosnih računalnikov razstavljene tako, da jih lahko potencialni kupci pred nakupom preizkusijo, zato to tudi storite. Pri tem bodite pozorni predvsem na kakovost materialov, odzivnost sledilne ploščice in vidne kote zaslona. Preizkus v trgovini opravite tudi, če boste izbrani model nato kupili na spletu.

Ne spreglejte