Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
17. 11. 2016,
4.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

nasvet Donald Trump Facebook goljufija

Četrtek, 17. 11. 2016, 4.24

6 let, 6 mesecev

Na Facebooku vam lažejo. Kaj je res in kaj ne?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Facebook | Foto Reuters

Foto: Reuters

Naleteli smo na seznam približno 150 spletnih strani, ki po družbenem omrežju Facebook širijo lažne novice. Zakaj je pomembno, da ga preuči in ga med zaznamke v spletnem brskalniku shrani vsak?

Facebook je za mnogo uporabnikov, glede na to raziskavo celo za več kot 60 odstotkov, glavni, pogosto pa tudi edini vir novic o dogajanju v svetu.

S tem ne bi bilo narobe nič, če težnja uporabnikov po iskanju novic izključno na družbenem omrežju ne bi bila zlorabljena. Facebookov globalni doseg namreč čedalje pogosteje izkoriščajo prevaranti, ki pod pretvezo legitimnih novičarskih spletnih portalov širijo lažne novice

Objavljanje lažnih novic na Facebooku ima največkrat dva namena - zaslužiti s privabljanjem bralcev oziroma uporabnikov Facebooka na svojo spletno stran (z oglasi) in širjenje ideologij.

Preberite, kako so najstniki iz Makedonije s širjenjem lažnih novic o Hillary Clinton sebi pomagali do denarja, Donaldu Trumpu pa do aplavza na družbenih omrežjih

Težava je, ker precej uporabnikov Facebooka resničnih novic iz zaupanja vrednih in preverljivih virov ne zna ločiti od lažnih novic. | Foto: Reuters Težava je, ker precej uporabnikov Facebooka resničnih novic iz zaupanja vrednih in preverljivih virov ne zna ločiti od lažnih novic. Foto: Reuters

Medij, kjer je novica objavljena, na Facebooku ni pomemben, pomemben je kontroverzen naslov

Kot po poročanju spletne strani Motherboard ugotavlja ameriška strokovnjakinja za komunikacije in medije Melissa Zimdars, bo uporabnik prej kliknil in delil novico s subjektivnim ali provokativnim naslovom ter vsebino kot pa na objektivno novinarsko poročanje. Medij, kjer je bila novica objavljena, pri tem pogosto ni pomemben.

Ne le resnice in laži, mnogi ne znajo ločiti tudi resnice in satire

V boju proti širjenju lažnih informacij je Zimdarsova s kolegi na ameriškem kolidžu Merrimack sestavila seznam približno 150 spletnih strani, ki so znane po tem, da po Facebooku iz tega ali onega razloga širijo lažne novice. Ogledate si ga lahko tukaj.

Na seznamu so med drugim tudi satirične spletne strani, kot je The Onion. Ta je dobro znana po tem, da namenoma objavlja izmišljotine, ki pa jih ogromno uporabnikov vzame zares. 

Primer satirične novice na spletni strani The Onion. Norčuje se iz načrta ameriškega izumitelja Elona Muska za kolonizacijo Marsa prek njegove vesoljske agencije SpaceX. "Prvi korak: izumimo še 2.348 tehnologij, ki bodo to omogočile. Drugi korak: magično se pojavi investicija v višini 10 milijard dolarjev. Tretji korak ..." | Foto: Primer satirične novice na spletni strani The Onion. Norčuje se iz načrta ameriškega izumitelja Elona Muska za kolonizacijo Marsa prek njegove vesoljske agencije SpaceX. "Prvi korak: izumimo še 2.348 tehnologij, ki bodo to omogočile. Drugi korak: magično se pojavi investicija v višini 10 milijard dolarjev. Tretji korak ..."

Kako na Facebooku prepoznamo lažno novico:

- Ima naslov, ki želi pri uporabniku oziroma bralcu izzvati čustven odziv.

- NASLOV JE NAPISAN Z VELIKIMI TISKANIMI ČRKAMI, s čimer želi novica ne le takoj pritegniti bralčevo pozornost, temveč tudi opozoriti na domnevno pomembnost vsebine. 

- Spletna stran, kamor uporabnika preusmeri klik na novico na Facebooku, je oblikovana amatersko, površno, v naglici.

- URL naslov spletne strani, kjer je objavljena lažna novica, pogosto spominja na klon spletnega naslova resničnega medija. Primer: namesto na našem Siol.net bi prevarant svoje lažne novice objavljal na Siolnet.eu ali podobnem naslovu in kopiral videz naše spletne strani.

Ne spreglejte