SiolNET. Digisvet Novice
9

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mož, ki je naredil največjo neumnost vseh časov

9

termometer

Resasti bor
Foto: Thinkstock

Študent geografije Donald Rusk Currey je leta 1964 ob vznožju gore Wheeler v ZDA določal starost dreves. Ko se mu je v eno od njih večkrat zataknil instrument za pridobitev vzorca debla, ga je s pomočjo lokalnega gozdarja posekal. Pozneje je ugotovil, da je podrl najstarejše živeče drevo. 

Resasti bor (na fotografiji zgoraj), ki ga je posekal Currey, je bil takrat star najmanj 4.862 let, nekatere poznejše analize pa so nakazovale tudi na več kot pettisočletno starost. Drevo so poimenovali Prometej po starogrškem mitološkem heroju, ki je bogovom ukradel ogenj. Currey je nesrečno drevo v svoji raziskavi poimenoval WPN-114. 

Da je resasti bor ena najdlje živečih vrst dreves, so biologi ugotovili sredi petdesetih let prejšnjega stoletja. Imajo namreč edinstveni samoohranitveni mehanizem, ki jim omogoča, da v primeru velike zunanje škode na vejah ali deblu živijo naprej, pa četudi le kot nekaj decimetrov visoka grča lubja in petih iglic. 

Resasti bor doseže višino največ pet, šest metrov. Foto: Travelers Photo Guide Resasti bor doseže višino največ pet, šest metrov. Foto: Travelers Photo Guide

Do odkritja ekstremnih starosti, ki jih lahko doseže resasti bor, so ljudje menili, da je starost drevesa premo sorazmerna z njegovo višino. Po tej logiki so za najstarejša drevesa veljale sekvoje v Kaliforniji, nekatere med njimi so visoke tudi blizu sto metrov. 

Sekvoja General Sherman, na primer, je stara nekje med 2.300 in 2.700 leti.  Sekvoja General Sherman, na primer, je stara nekje med 2.300 in 2.700 leti.  Foto: YouTube

Prometej danes ne bi več veljal za najstarejše drevo na svetu. Leta 2012 je ameriški dendrolog (dendrologija je veda o olesenelih rastlinah) Tom Harlan v Kaliforniji odkril resasti bor, ki je danes star 5.066 let.  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin