SiolNET. Digisvet Novice
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pametni mobilni telefoni Moto (končno) prihajajo tudi k nam

Moto(rola) se vrača v Slovenijo

2,40

termometer

Motorola
Foto: Srdjan Cvjetović

Lastnik blagovne znamke Moto, kitajski Lenovo, se je nekoliko premislil in bo telefone blagovne znamke Moto predstavil (in prodajal) tudi v Sloveniji.

V nekih za telekomunikacijske razmere davnih časih, ko je najvišjo stopnico prepričljivo in brez neke resnejše konkurence zasedala danes že pokojna finska Nokia, je bilo ameriško telekomunikacijsko podjetje Motorola med tremi največjimi proizvajalci mobilnih telefonov.

Ali ste vedeli, kdo je izumil walkie-talkie, pozivnik in prenosni telefon?

Motorola je po marsičem v vsej svoji zgodovini od leta 1928 bila med pomembnimi razvijalci elektronike in telekomunikacij. Prav iz njihovih razvojnih laboratorijev je komaj dve leti po ustanovitvi prišla prva avtomobilska naprava za komunikacijo policistov iz česar so se kmalu za tem razvile radijske naprave za dvosmerno komunikacijo v avtomobilih.

Po desetih letih pa so te naprave postale manjše in niso več potrebovale avtomobilski priključek (sliši se kot evolucija mobilnih telefonov) – tako se je rodil walkie-talkie. Poldrugo desetletje pozneje se prav tako iz Motoroline hiše, pojavljajo prvi pozivniki, ki so jih uporabljali predvsem v ameriških bolnišnicah.

Seznam naprav, ki jih je izumila Motorola, je zajeten: naprave za radijske dvosmerne komunikacije, naprave walkie-talkie, pozivniki ... Seznam naprav, ki jih je izumila Motorola, je zajeten: naprave za radijske dvosmerne komunikacije, naprave walkie-talkie, pozivniki ... Foto: Reuters

Skupaj s prvim človekom na Luni

Motrola je pravzaprav tudi izumitelj prvega prenosnega telefona: nekateri njihov model DynTAC 8000x iz leta 1983 štejejo za prvo tovrstno napravo, a je prvi klic z mobilnim telefonom Motorolin sodelavec Martin Cooper opravil v laboratorijih že leta 1973 – samo toliko, da se je lahko pohvalil, da je to izvedljivo. So pa prav z Motorolino komunikacijsko opremo tudi ljudje davnega leta 1969 prvič stopili na Luno.

Seznam Motorolinih izumov in inovacij se še nadaljuje, tudi v svetu televizorjev.

Leto 2007: izgube narekovale delitev

Toda pred slabim desetletjem se je pod bremenom velikih izgub Motorola razdelila na dve podjetji: Motorola Solutions je nadaljevala (in še vedno nadaljuje) vse, kar je Motorola delala, razen oddelka mobilne telefonije, ki je postal podjetje Motorola Mobility. Toda za Motorola Mobility zgodba nima najbolj srečnega nadaljevanja.

Pred štirimi leti Motorola Mobility postaja Googlova last in celo nekaj zelo zgodnih mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android (ki pri nas niso nikoli zaživeli) so naredili prav nasledniki nekoč slavnejše Motoroline enote za mobilne telefone.

Motorola Z je trenutno najtanjši pametni telefon na svetu. Motorola Z je trenutno najtanjši pametni telefon na svetu. Foto: Srdjan Cvjetović

Leto 2014: po komaj dveh letih Google prodaja Motorola Mobility Lenovu

Niti dve leti pozneje Motorola Mobility prehaja iz ameriških v kitajske roke – kupec je bil kitajski Lenovo, ki je za ta nakup odštel le približno četrtino tega, kar je pred slabima dvema letoma odštel Google.

To je bilo obdobje, ko je Lenovo namenjal veliko sredstev in napora, da bi svojo blagovno znamko uveljavil širom po svetu tudi v svetu mobilnih komunikacij. Že res, da je takrat Lenovo v svetovnem merilu že dosegel prvo mesto med proizvajalci osebnih računalnikov, toda za njihove mobilne telefone zunaj Kitajske, kjer so se dobro prodajali, takrat niti niso veliko vedeli.

Kako upravljati z dvema blagovnima znamkama?

Takrat se je Lenovo moral odločiti: kako ravnati z obema svojima blagovnima znamkama mobilnih telefonov. Takrat se je odločil, da v ZDA in še nekaterih državah nadaljuje na krilih razmeroma uspešnih in predvsem tam zelo znanih modelih Moto, drugod po svetu, vključno s Slovenijo, pa z blagovno znamko Lenovo.

Zdaj pa so se odločili, da ta delitev morda le ni najbolj smiselna in bodo tako tudi v Slovenijo poleg modelov Lenovo pripeljali del svoje ponudbe iz produktne linije Moto. Ali je trenutek zamujen ali ne, bo pokazal čas, a je Motorola vsekakor imela tudi pri nas in drugod po Evropi kar nekaj privržencev, kar je kitajski lastnik morda podcenil.

Nekaj je sicer nepreverjenih govoric, da bi Moto utegnila postati krovna blagovna znamka za vse nove pametne telefone proizvajalca Lenovo – a to so v tem trenutku res samo (še) govorice. Kar pa so predstavniki družbe Lenovo potrdili je, da bodo mobilni telefoni blagovne znamke Lenovo namenjeni najširšem krogu potrošnikov, blagovno znamko Moto pa bodo prihranili za svojo ponudbo premijskega razreda.

Moto Z, trenutno najzmogljivejši telefon blagovne znamke, ki je zdaj v lasti kitajske družbe Lenovo, opisujejo kot najtanjši pametni mobilni telefon na svetu. Moto Z, trenutno najzmogljivejši telefon blagovne znamke, ki je zdaj v lasti kitajske družbe Lenovo, opisujejo kot najtanjši pametni mobilni telefon na svetu. Foto: Lenovo

V prvi polovici novembra šest modelov Moto, v začetku naslednjega leta pa predvidoma še več

Tako bodo 14. novembra tako pri slovenskih mobilnih operaterjih kot tudi v prosti prodaji slovenskih trgovin ponudili šest telefonov Moto iz vseh treh serij – Moto E, Moto G in Moto Z, v začetku prihodnjega leta pa bodo ponudbo predvidoma še okrepili.

Cena novembrskih novincev se bo v prosti prodaji gibala med 179 in 749 evrov, v povezavi z vezavo naročniškega razmerja pa bodo mobilni operaterji zagotovo imeli nižje cene.

Moto Z: samostojni …

Moto Z združuje najbolj zmogljive in dovršene pametne telefone blagovne znamke Moto, med njimi je tudi najbolj prestižni Moto Z, ki ga opisujejo kot najtanjši pametni mobilni telefon na svetu. Iz serije Z prihaja v naslednjih dneh na slovenski trg še Moto Z Play – v primerjavi z modelom Moto Z ima malenkost slabši, a še vedno osemjedrni procesor in tri gigabajte delovnega pomnilnika namesto štirih, je pa zato občutno cenejši. Kljub nižji ceni ima Moto Z Play glavni fotoaparat z večjo ločljivostjo kot Moto Z (13 milijonov pik), ker pa je Moto Z Play nekoliko debelejši, je lahko v njem tudi akumulator nekoliko večje kapacitete.

… ali z dodatki Moto Mods

Telefone serije Moto Z je možno dobesedno v hipu nadgraditi z dodatki Moto Mods, ki se z magnetom pritrdijo na telefon.

Dodatek Hasselblad True Zoom Moto Mod telefon Moto Z okrepi z objektivom, ki ima med drugim desetkratno optično povečavo in ksenonsko bliskavico. Dodatek JBL SoundBoost je zvočnik, ki zagotovi glasno predvajanje glasbe, za predvajanje video vsebin pa je na voljo dodatek Moto Insta-Share Projector z vgrajenim projektorjem za prikaz slike z velikostjo diagonale do 178 centimetrov (70 palcev).

Za energije vedno lačne je na voljo akumulatorski dodatek Power Pack, ki praktično podvoji čas v katerem bo pametni telefon deloval brez vtičnice. Za tiste, ki stavijo na modo in prilagajanje zunanje podobe, so na voljo ovitki Style Shells, med katerimi so tudi leseni in usnjeni.

In še Moto G4 in Moto E

Iz serije Moto G, za katero so proizvajalci prepričani, da ponuja zelo ugodno razmerje zmogljivosti in funkcionalnosti ter cene, prihaja model G4. Najugodnejši Moto E je namenjen predvsem prvim imetnikov pametnih telefonov in vsem tistim, ki jim je cena najpomembnejši dejavnik pri nakupu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin