Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
12. 8. 2014,
11.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mobilni telefon Nokia Microsoft

Torek, 12. 8. 2014, 11.35

7 let, 12 mesecev

Mobilni telefon za 19 evrov – brez vezave

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Microsoft razvija mobilni telefon, katerega maloprodajna cena v prosti prodaji - torej brez subvencij in vezav na operaterja - naj bi bila manj kot 20 evrov.

Ko je Microsoft prevzel Nokijin oddelek za mobilne telefone, so se pojavila ugibanja, ali bodo Američani ogreti tudi za nadaljnji razvoj najpreprostejših mobilnih telefonov, s katerimi je Nokia dosegala nekoliko spodbudnejše rezultate na manj razvitih trgih. Vprašanja so se zdela toliko bolj smiselna, ko so ob napovedanih odpuščanjih naznanili, da jih bo največ prav med nekdanjimi zaposlenimi Nokie. Nokia 130 (ne) nakazuje prihodnost(i) preprostih telefonov Nokia Odgovor morda prihaja v obliki napovedi zelo preprostega mobilnega telefona, ki bo imel oznako Nokia 130 – ali pa tudi ne, ker prihajajo tudi nasprotne novice o tem, da bo Microsoft opustil razvoj telefonov Nokia X z operacijskim sistemom Android in morda tudi novih telefonov serije Asha, ki so do zdaj odlično zadovoljevali zahteve po najpreprostejših mobilnih telefonih. Tako ostaja ugibanje, ali je Nokia 130 znanilec poslovne usmeritve Microsofta glede preprostih mobilnih telefonov ali zgolj telefon, ki je bil tako blizu izida, da bi ga bilo nesmiselno ustaviti. Koliko telefona za moder evrski bankovec (in še en evro ostanka)? Microsoft je napovedanega novinca opisal kot "najdostopnejši mobilni telefon s predvajalnikom glasbe in videa". Za 19 evrov in brez dodatnih obveznosti bo na voljo naprava, ki bo delovala na dveh frekvenčnih območjih in omogočala dodajanje novih vsebin prek pomnilniških kartic microSD, ne bo pa omogočala povezljivosti prek brezžične povezave (Wi-Fi) in ne bo imela fotoaparata. Odsotnost mnogo funkcij prinaša tudi dobre novice, saj Nokia 130 obljublja celo več kot en mesec stanja pripravljenosti telefona ali skoraj dva dneva neprekinjenega predvajanja glasbe z enim samim polnjenjem njenega akumulatorja (baterija ni pravilen izraz, ker to, kar je v mobilnem telefonu, ne proizvaja elektrike, temveč le oddaja elektriko, ki jo je shranil med polnjenjem, zato akumulator). V Evropi Nokie 130 najbrž ne bo Nokia 130, katere diagonala zaslona bo merila 4,5 centimetra, bo imela tudi radijski predvajalnik, povezovanje prek standarda Bluetooth, napovedujejo pa tudi (verjetno nekoliko dražjo) različico za sočasno rabo dveh kartic SIM, kar je zelo priljubljeno predvsem v Indiji, kjer se taki cenovno ugodni telefoni dobro prodajajo. Po oceni analitikov skupine Strategy Analytics se letno po svetu proda okrog 300 milijonov telefonov, katerih redna cena je pod 35 ameriškimi dolarji (dobrih 26 evrov).

Nove poceni Nokie najverjetneje ne bo v Evropi, saj ga namenjajo predvsem razvijajočim se trgom, kot so Egipt, Filipini, Indija, Indonezija, Kenija, Kitajska, Nigerija, Pakistan in Vietnam.

Ne spreglejte