Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
14. 11. 2013,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mobilni internet

Četrtek, 14. 11. 2013, 16.09

8 let

Mobilni internet je že tako običajen kot mobilni pogovori

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Več je trendov, ki bodo večali obseg mobilnega podatkovnega prenosa, a glavni generator bo predvsem mobilni video.

Tako je med drugim stanje mobilnih komunikacij in trende prihodnosti na svojem predavanju v okviru konference Telekomunikacije opredelil produktni vodja v sektorju za marketing Telekoma Slovenije Rok Veber.

Vsako leto za dve tretjini več Primerjave s prejšnjimi leti kažejo, da se količina podatkov, prenesenih prek mobilnega interneta, vsako leto poveča povprečno za 66 odstotkov, z vedno zmogljivejšimi omrežji in novimi večpredstavnimi storitvami pa lahko gotovo pričakujemo, da bo ta odstotek v prihodnje samo še večji. Po nekaterih napovedih naj bi že do leta 2017 prenos podatkov v omrežjih LTE predstavljal okoli 45 odstotkov vsega mobilnega podatkovnega prenosa.

Še letos predvidoma 260 komercialnih omrežij LTE Temu primerno se krepi zanimanje mobilnih operaterjev za uvajanje bistveno zmogljivejših mobilnih omrežij četrte generacije, ki bodo kos tem uporabniškim zahtevam in pričakovanjem. "Danes komercialno deluje že 213 omrežij LTE v 80 državah, do konca leta pa jih bo predvidoma že 260, še vsaj enkrat toliko operaterjev pa se pripravlja na komercialen zagon, kar bi število držav z najsodobnejšim mobilnim omrežjem povečalo na 134."

Do konca leta 60 odstotkov prebivalcev z omrežjem Mobitel LTE/4G Omrežje LTE Telekoma Slovenije, eno od dveh komercialno že delujočih pri nas, danes že pokriva 81 mest po vsej državi z 200 lokacij baznih postaj. "Številka se praktično vsak dan povečuje, zato pričakujemo, da bomo do konca leta pokritost z zdajšnjih nekaj več kot 50 odstotkov prebivalcev povečali na 60 odstotkov," je povedal Veber, ki pa se ni upal napovedati, kakšna bo dinamika nadaljnje širitve po novem letu. "Vse je odvisno od APEK in razpisa za frekvence," je kratko pojasnil razloge za svojo previdnost.

Hitri dostop skupaj z večpredstavnimi storitvami Glede ponudbe pa bodo, je napovedal ob omembi danes predstavljenih prenovljenih mobilnih podatkovnih paketov Telekoma Slovenije, še naprej sledili svetovnim trendom in te med drugim zajemajo diferenciacijo glede na hitrosti mobilnega podatkovnega prenosa. Prav tako bodo hitri mobilni dostop do interneta tržili tudi s storitvami, ki so za tak dostop najprimernejše – tako na primer od danes tudi s paketom Nogomet za spremljanje najelitnejše evropske nogometne lige in storitvijo HBO Go za spremljanje znanega filmskega programa.

Povezujejo se tudi naprave Čeprav je pričakovati, da bo pri končnih potrošnikih mobilni video največja vaba in gonilo hitrega mobilnega interneta, ne gre spregledati niti druge priložnosti za mobilni internet. Med drugim je to povezovanje med napravami (M2M, Machine to Machine), ki odpira številne nove priložnosti v medicini, prometu, zagotavljanju varnosti, avtomatizaciji, energetiki … – pravzaprav v vseh delih našega vsakdanjika.

Zato Veber ne dvomi, da je s prehodom računalnikov iz namiznega v mobilno tudi internet dokončno postal mobilen in da je eden od pomembnih trendov prav tako tudi svet, v katerem se ne povezujejo le uporabniki, temveč tudi njihove naprave.

Ne spreglejte