Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
27. 1. 2014,
20.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 20.17

7 let, 12 mesecev

Mobilna Urbana prejela svetovno nagrado

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Napredna programska rešitev za pametne mobitele, ki presega funkcionalnost običajne kartice Urbana, je sad domačega znanja in razvoja.

Aplikacija Urbana, s katero sta Telekom Slovenije in Ljubljanski potniški promet (LPP) tekmovala kot partnerja, je prejela letošnjo prvo nagrado MasterCard Transport Ticketing Award za najuspešnejši program in sistem mobilnega zaračunavanja in upravljanja vozovnic (mobile ticketing). Nagrado so podelili na mednarodni strokovni konferenci Transport & Ticketing v Londonu.

Domača rešitev, ki naj bi že v kratkem zaživela v praksi, je tako premagala tekmece iz ZDA, Nemčije, Francije, Portugalske in drugih sodelujočih držav. V Telekomu Slovenije so na nagrado ponosni, ker je, kot so povedali, nagrada potrditev dobrega preboja na pravi poti do preprostega brezkontaktnega sistema plačevanja v javnem prevozu in tudi dodatna potrditev za v Sloveniji že uveljavljeni sistem Moneta, ki je še vedno nekaj korakov pred tujo konkurenco.

Brez kartice v denarnici Mobilna Urbana bo sprva na voljo za pametne telefone s podporo tehnologije NFC (Near Field Communication), ki delujejo bodisi z operacijskim sistemom Android bodisi z operacijskim sistemom Symbian. Ob polnem zagonu po končanih preizkusih na vseh ravneh Javnega holdinga Ljubljana pa bo mobilna Urbana podpirala vse storitve, ki jih je zdaj mogoče uporabljati in plačati z običajno kartico Urbana: mestni in primestni avtobusi LPP, parkiranje na plačljivih parkiriščih na območju Ljubljane, vzpenjača na Ljubljanski grad, sistem mestnega kolesa Bicikelj in storitve Mestne knjižnice Ljubljana.

Dobroimetje z Moneto ali na Urbanomatih in običajnih prodajnih mestih Aplikacija Urbana združuje prednosti brezkontaktnega plačevanja, ki jo že poznamo tudi iz običajnih kartic Urbana, in sistema plačevanja z mobilnim telefonom Moneta, ki v Sloveniji deluje že od leta 2001 kot skupni projekt Telekoma Slovenije in Nove KBM.

V aplikaciji Urbana je sistem plačevanja Moneta izjemno praktičen način dodajanja dobroimetja kjerkoli in v vsakem trenutku, a bodo aplikacijo Urbana lahko koristili tudi vsi preostali, saj je dodajanje dobroimetja na virtualno Urbano mogoče na vseh mestih, kjer že zdaj polnimo običajno kartico Urbana: na Urbanomatih in prodajnih mestih, kot so trafike. Aplikacija Urbana je tako primerna tudi za tujce, ki bodo, če njihov pametni mobilni telefon podpira tehnologijo NFC, uporabljali ljubljanske mestne storitve tudi brez nakupa običajne kartice Urbana.

Več kot vozovnica, kupljena z Moneto Tudi tistim, ki so do zdaj plačevali vožnje z ljubljanskimi mestnimi in primestnimi avtobusi z Moneto, aplikacija Urbana prinaša izboljšave. Vozovnica, ki jo je bilo že prej mogoče kupiti z Moneto, je namreč veljala samo za eno vožnjo v vozilu, kjer je bila kupljena, in brez možnosti prestopa, mobilna Urbana pa ima vse, kar ima tudi običajna Urbana – in še več. Po nakupu vozovnice z mobilno Urbano je na zaslonu mobilnega telefona mogoče spremljati odštevalnik, ki na sekundo natančno prikaže, koliko časa še velja vozovnica.

S povezavo v internet prek mobilnega omrežja, prek enega od mnogih brezplačnih internetnih dostopov po mestu ali prek ljubljanskega mestnega brezžičnega omrežja WiFree, ki prav tako ponuja omejen brezplačni dostop, bo aplikacija pokazala vso zgodovino uporabe in posredovala podatke o voznem redu in dejanskih prihodih avtobusov. V povezavi z določanjem položaja prek funkcionalnosti GPS bo aplikacija Urbana uporabnika usmerila do najbližje avtobusne postaje za želeno progo, kar je še zlasti dobrodošlo za obiskovalce slovenske prestolnice.

Ne spreglejte