SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

MNZ nezakonito pridobival podatke o bralcih portalov

1

termometer

Notranje ministrstvo je priznalo, da je policija v letu 2012 v 31 primerih pridobivanja podatkov o bralcih spletnih portalov brez sodne odredbe ravnala nezakonito, poroča portal Slo-tech.

Na ministrstvu za pravosodje po pisanju portala že pripravljajo novelo zakona o kazenskem postopku, ki bi omogočila pridobivanje tovrstnih podatkov brez dovoljenja sodišč.

Opozorili, da je policija v 31 primerih brez odredbe zahtevala podatke Portal Slo-tech je v začetku januarja opozoril, da je policija v letu 2012 v 31 primerih brez sodne odredbe od upravljavcev spletnih portalov zahtevala podatke o bralcih portalov. Le v štirih primerih je policija imela tudi sodno odredbo. V 23 primerih so upravljavci spletnih portalov podatke o bralcih tudi posredovali.

Ob tem je portal objavil ugotovitve informacijskega pooblaščenca. Ta je pojasnil, da zakon o elektronskem poslovanju na trgu določa, da morajo ponudniki storitev pristojnim organom na njihovo zahtevo v roku treh dni sporočiti podatke, na podlagi katerih je mogoče identificirati prejemnike njihove storitve. Navedene podatke pa morajo ponudniki storitev sporočiti "na podlagi odredbe sodišča, brez odredbe sodišča pa, če tako določa področni zakon".

Vendar pa po vedenju informacijskega pooblaščenca ne obstaja noben drug zakon, ki bi omogočal pridobivanje komunikacijskih podatkov brez dovoljenja sodišč. Namestnik pooblaščenca Andrej Tomšič je tako menil, da "policija očitno ne pozna določb zakona o elektronskem poslovanju na trgu ali jih ignorira".

Bo lahko policija pridobivala podatke o bralcih portalov tudi brez sodišč? Spornost tovrstnega pridobivanja podatkov o bralcih spletnih portalov je po poročanju portala Slo-tech zdaj potrdil tudi direktorat za informacijsko družbo na ministrstvu za izobraževanje. Da je policija v omenjenih 31 primerih ravnala nezakonito, je po pisanju omenjenega portala v februarskem odgovoru na ugotovitve informacijskega pooblaščenca prav tako priznalo notranje ministrstvo.

Omenjeni odgovor pa po navedbah portala razkriva, da namerava ministrstvo za pravosodje zakon o kazenskem postopku preoblikovati tako, da bi policiji omogočal pridobivanje podatkov o bralcih portalov tudi brez sodišč.

Novela zakona o kazenskem postopku s takšno vsebino naj bi bila trenutno v medresorskem usklajevanju. Medtem pa informacijski pooblaščenec v odgovoru na priznanje notranjega ministrstva že opozarja, da tudi takšna sprememba zakona policiji ne bi omogočila pridobivanja IP-naslovov bralcev oziroma piscev komentarjev na spletnih portalih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin