Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2008,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 24. 6. 2008, 15.49

8 let

Ministrstvo za javno upravo in Mobitel s skupno storitvijo Klicni center

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrstvo javno upravo in družba Mobitel, ki je bila izbrana na javnem razpisu, sta predstavila novo skupno storitev Klicni center.

Klicni center bo državljanom zagotavljal telefonsko pomoč pri iskanju splošnih informacij o delovanju državne uprave. Storitev, ki jo bo na prvi ravni izvajal Mobitelov center za pomoč naročnikom, sta na novinarski konferenci predstavila minister za javno upravo Gregor Virant in glavni izvršni direktor Mobitela Klavdij Godnič. Gregor Virant je povedal, da so s storitvijo Klicni center odprli nov, sodoben komunikacijski kanal, kjer bo na posebni telefonsko številki "Halo uprava" (01 5888 588 in 031 888 888) ter "Halo inšpekcija" (01 5888 598 in 031 888 588) mogoče 24 ur na dan pridobiti splošne informacije o storitvah javne uprave. Cena storitve ni posebej določena, ampak velja cena klica po splošni tarifi operaterja.

Storitev bo na prvi ravni zagotavlja Mobitelov Center za pomoč uporabnikom, ki bo tako med drugim posredoval kontaktne telefonske številke, pošte naslove, uradne ure in ostale informacije, dostopne preko javnih spletnih portalov državnih organov, ki bodo po prepričanju Viranta za dobro usposobljene agente v Mobitelovm klicnem centru osnovno orodje, ne bodo pa na voljo odgovori na konkretne upravne postopke.

Na drugi ravni, kadar ne bo mogoče posredovati vseh odgovorov, se bodo vprašanja posredovala tudi sektorju za kontakte na ministrstvu za javno upravo, na tretji ravni pa bodo sodelovale tudi pooblaščene osebe za informacije o storitvah javne uprave po različnih ministrstvih (t.i. uredniki življenjskih dogodkov), ki bodo uporabniku v 24 urah s povratnim klicem posredovale informacijo o načinu in pristojni osebi za reševanje določenega vprašanja.

Kot je še povedal minister Gregor Virant, gre za zadnji korak v približevanju storitev e-uprave v tem mandatu vlade. Zaenkrat je, poudarja Virant, uporabnikom na voljo okrog 700 storitev, kar Slovenijo uvršča na drugo mesto po razvitosti teh storitev v Evropi. Od julija lani je sicer obisk portala javne uprave že presegel številko milijon obiskovalcev na mesec. Državni portal e-uprava vsebuje sicer tudi že več kot 10 tisoč različnih web strani, uporabniki portala vložijo približno 500 elektronskih vlog na mesec, življenjske dogodke ureja preko 300 vsebinskih urednikov, preko 45 tisoč uporabnikov je registriranih v Mojo e-upravo

Klavdij Godnič, glavni izvršni direktor Mobitela pa je povedal, da je Center za pomoč uporabnikom na Mobitelu, kjer dela že 110 ljudi, že doslej izvajal tovrstno ponudbo za nekatera podjetja in ustanove in je bilo odločitev, da se prijavi na razpis ministrstva za javno upravo po svoje logična in predstavlja podaljšek tem storitvam. Kot je še povedal Godnič, so se projekta po podpisu pogodbe lotili zelo zavzeto, ustanovljena je bila posebna ekipa, ki se je intenzivno pripravljala in izobraževala za izvajanje tega projekta. "Rezultati v testnem obdobju so pokazali, da bo storitev naletela na ugododen odziv", je še poudaril Klavdij Godnič.

Ob tem dodajmo še, da je vrednost projekta 80 tisoč evrov, ko je navedel minister Gregor Virant in da ta cena vključuje tudi strošek za delo ljudi v klicnem centru in da pogodba z Mobitelom velja dve leti.

Ne spreglejte