Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
12.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 12.42

8 let

Milijon Slovencev ima širokopasovni dostop do interneta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V prvem četrtletju letos je imelo v Sloveniji dostop do interneta 59 odstotkov gospodinjstev, kar je za odstotno točko več kot v enakem obdobju lani.

Delež gospodinjstev, ki uporabljajo širokopasovno povezavo, se je primerjalno povečal za šest odstotnih točk na 50 odstotkov, je danes objavil državni statistični urad. Uporaba širokopasovne povezave narašča V prvem četrtletju je imelo dostop do interneta 59 odstotkov gospodinjstev, 58 odstotkov oseb v starosti od 10 do 74 let pa je internet v tem obdobju uporabljalo. Delež gospodinjstev, ki za dostop do interneta uporabljajo širokopasovno povezavo, se povečuje. V četrtletju je imelo takšen dostop 50 odstotkov gospodinjstev, medtem ko je bil v prvem lanskem četrtletju ta delež 44 odstotkov, v prvem četrtletju 2006 pa 34 odstotkov.

xDSL kar v 30 odstotkih gospodinjstev

Najbolj razširjena vrsta širokopasovne internetne povezave je povezava xDSL. V prvem četrtletju jo je uporabljalo 30 odstotkov gospodinjstev, kar je za odstotno točko več kot v enakem obdobju lani.

Narašča delež gospodinjstev s kabelskim dostopom do interneta Najbolj se je povečal delež gospodinjstev s kabelskim dostopom do interneta, in sicer s 13 na 17 odstotkov. Hkrati je upadel delež tistih, ki za dostop do interneta uporabljajo ozkopasovne povezave. Modem je uporabljalo pet odstotkov gospodinjstev ali za štiri odstotne točke manj kot v enakem lanskem obdobju. Za odstotno točko na pet odstotkov se je znižal delež gospodinjstev, ki za dostop do interneta uporabljajo ISDN.

Znanje o uporabi interneta je še vedno pomanjkljivo

Med tistimi, ki niso imeli dostopa do interneta, jih je največ (61 odstotkov) kot razlog za to navedlo, da interneta ne potrebujejo. Od teh dobra tretjina (39 odstotkov) nima dostopa do interneta, ker menijo, da je njihovo znanje o uporabi računalnika in interneta pomanjkljivo, 35 odstotkov zaradi previsokih stroškov opreme, 32 odstotkov zaradi previsokih stroškov dostopa, 15 odstotkov jih interneta ne želi imeti, 13 odstotkov gospodinjstev pa ima možnost za dostop do interneta kje drugje.

Narašča delež dnevnih uporabnikov interneta Internet je v prvem četrtletju uporabljalo nekaj več kot 990.000 oseb oz. 58 odstotkov vseh oseb v starosti od 10 do 74 let, kar je za dve odstotni točki več kot v enakem obdobju lani. Delež dnevnih uporabnikov interneta se je zvišal za dve odsotni točki na 42 odstotkov.

Tretjina uporabnikov bere spletne novice

Osebe v starosti 10 do 74 let so internet uporabljale za iskanje informacij o blagu in storitvah (49 odstotkov), za elektronsko pošto (49 odstotkov) in za branje spletnih novic, časopisov ali revij (33 odstotkov). Za iskanje informacij, povezanih z zdravjem, ga je uporabljalo 27 odstotkov, za storitve, povezane s potovanji in nastanitvijo, 25 odstotkov, za prenašanje programske opreme 20 odstotkov in za e-bančništvo 20 odstotkov.

38 odstotkov uporabnikov se izobražuje prek interneta Za izobraževanje je internet uporabljalo 38 odstotkov oseb v starosti od 10 do 74 let. Spletne strani državne uprave je uporabljala približno tretjina oseb (30 odstotkov).

Internet najbolj uporabljajo mladostniki Rednih uporabnikov interneta je največ med mlajšimi osebami; med osebami, starimi od 10 do 15 let, je bilo rednih uporabnikov interneta 95 odstotkov, med osebami, starimi od 55 do 74 let pa 17 odstotkov.

Slaba tretjina bere spletne dnevnike

Slaba tretjina (29 odstotkov) je brala spletne forume, 24 odstotkov ga je uporabljalo za neposredno sporočanje, 17 odstotkov za branje spletnih dnevnikov, 17 odstotkov oseb pa je pošiljalo sporočila v spletne klepetalnice ali forume. Internet je za telefoniranje ali videotelefoniranje uporabljalo 10 odstotkov oseb.

41 odstotkov uporabnikov prek spleta pridobiva avdiovizualne vsebine Za pridobivanje avdiovizualnih vsebin ga je uporabljalo 41 odstotkov, za prenašanje ali poslušanje glasbe 27 odstotkov, za prenašanje ali gledanje filmov, kratkih posnetkov ali video datotek 25 odstotkov, gledanje spletne televizije 21 odstotkov, poslušanje spletnih radijskih postaj 19 odstotkov ter za peer-to-peer izmenjavo filmov, glasbe ali video datotek 16 odstotkov.

11 odstotkov uporabnikov brska po internetu prek mobilnika

Med osebami v starosti od 10 do 74 let je bilo 90 odstotkov uporabnikov mobilnih telefonov, kar je za odstotno točko več kot v enakem obdobju lani. 24 odstotkov jih je z mobilniki pošiljalo fotografije ali video posnetke, 11 odstotkov jih je brskalo po internetu, osem odstotkov oseb pa je nalagalo fotografije ali video posnetke neposredno z mobilnih telefonov na spletne strani.

Dobra petina uporabnikov nakupuje prek interneta Internetni nakup je že kdaj opravilo 22 odstotkov oseb v starosti od 10 do 74 let, kar je za odstotno točko več kot v enakem obdobju člani. Samo v prvem četrtletju je po internetu blago naročilo ali kupilo 11 odstotkov oseb, dve odstotni točki več kot v lanskem prvem trimesečju.

Dostop do interneta letos imelo 97 odstotkov podjetij

V prvem četrtletju letos je imelo v Sloveniji dostop do interneta 97 odstotkov podjetij z 10 ali več zaposlenimi, kar pomeni povečanje deleža po treh letih stagnacije, in sicer za odstotno točko. Storitve e-uprave je uporabljalo 88 odstotkov teh podjetij, je sporočil državni statistični urad.

Spremenjena struktura dostopa do interneta Spremenila se je struktura dostopa do interneta; za pet odstotnih točk na 84 odstotkov se je povečal delež podjetij, ki za dostop do interneta uporabljajo širokopasovne povezave. 73 odstotkov podjetij ali za tri odstotne točke več kot v enakem obdobju lani je za dostop do interneta uporabljalo DSL, delež podjetij, ki za dostop do interneta uporabljajo druge širokopasovne povezave (kabel, najete vode) pa je ostal z 18 odstotki ostal nespremenjen.

Ne spreglejte