Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
24. 7. 2018,
14.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

7

Natisni članek

osebni računalniki Windows 10 Windows 7 operacijski sistem Microsoft

Torek, 24. 7. 2018, 14.30

5 let, 8 mesecev

Windows 7 še vedno najbolj priljubljen Microsoftov operacijski sistem

Microsoft želi, da sedmico čim prej zamenjate za desetko

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

7

Windows 7 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čeprav si Microsoft na vse kriplje prizadeva prepričati uporabnike, naj nadgradijo operacijski sistem Windows 7 na Windows 10 še pred iztekom podpore za Windows 7, ne dosega želenih rezultatov.

Januarja 2020 se bo po napovedih Microsofta končala podpora za operacijski sistem Windows 7. Pri Microsoftu upajo, da jim bo do takrat uspelo prepričati vse uporabnike (ali pa vsaj čim več), naj sedmico nadomestijo z desetko. A če upoštevamo, da njihova dozdajšnja intenzivna prizadevanja niso prepričala pričakovanega deleža uporabnikov o nadgradnji, ostaja vprašanje, ali bodo uresničili te svoje želje.

V treh letih, odkar so ga predstavili, je Windows 10 našel svoje mesto le na 34 odstotkih računalnikov po vsem svetu. | Foto: Reuters V treh letih, odkar so ga predstavili, je Windows 10 našel svoje mesto le na 34 odstotkih računalnikov po vsem svetu. Foto: Reuters

Borijo se proti svojemu operacijskemu sistemu, ki ga imajo uporabniki (še vedno) najraje

Tako se nadaljuje trend Microsoftove močne kampanje proti svojemu med uporabniki najbolj priljubljenemu operacijskemu sistemu. Windows 7 namreč uporablja dobrih 43 odstotkov uporabnikov računalnikov, Windows 10 pa niti po treh letih od svojega uradnega zagona ni prepričal več kot 34 odstotkov uporabnikov.

Operacijski sistem Windows 10 je luč sveta ugledal 29. julija 2015, še vedno bolj priljubljeni operacijski sistem Windows 7 pa je že vstopil v svoje deseto leto – njegov prvi dan je bil 22. julij 2009. Med njima je bil še Windows 8, ki ga uporabniki po uradnem zagonu 26. oktobra 2012 nikoli nis(m)o vzljubili. S prihodom desetke je delež uporabnikov z osmico dodatno zelo hitro padel na skorajda zanemarljivo nizke vrednosti, zato Microsoft ne bo imel težav z ukinitvijo osmice, kakršne ima s sedmico.

Windows 8, ki je luč sveta uradno ugledal oktobra 2018, ni pretirano navdušil uporabnikov. Številni so ga hitro zamenjali, ko je prišel Windows 10. | Foto: Reuters Windows 8, ki je luč sveta uradno ugledal oktobra 2018, ni pretirano navdušil uporabnikov. Številni so ga hitro zamenjali, ko je prišel Windows 10. Foto: Reuters

Zdaj prepričujejo tudi druge, naj pritisnejo na uporabnike

Najnovejši Microsoftov korak je po poročanju družbe Channel Eye navodilo partnerjem, naj čim več uporabnikov spodbudijo k čim hitrejši nadgradnji. Merijo predvsem na velike poslovne sisteme, ki so za Microsoft in njegove operacijske sisteme eden od najpomembnejših uporabniških segmentov. Prav oni pa so pokazali najmanj motivacije za nadgradnjo svojih računalnikov, na katerih je nameščen operacijski sistem Windows 7.

Ob tako agresivnem koraku lahko pričakujemo, da se bodo tovrstne Microsoftove dejavnosti (da ne rečemo pritiski) le še stopnjevale. Njihova vizija namreč predvideva, da bodo imeli vsi uporabniki nameščen operacijski sistem Windows 10 in storitve v oblaku, vključno s storitvijo Office 365, "oblačno" različico njihove pisarniške zbirke Office.

Konec podpore oziroma življenjske dobe za neki program, torej tudi operacijski sistem, pomeni, da od takrat ne bodo več zagotavljali popravkov, nadgradenj, varnostnih popravkov in novih funkcionalnosti. Za Windows 7 se bo to zgodilo januarja 2020. | Foto: Microsoft Konec podpore oziroma življenjske dobe za neki program, torej tudi operacijski sistem, pomeni, da od takrat ne bodo več zagotavljali popravkov, nadgradenj, varnostnih popravkov in novih funkcionalnosti. Za Windows 7 se bo to zgodilo januarja 2020. Foto: Microsoft

Kaj se bo pravzaprav zgodilo januarja 2020?

Konec podpore oziroma življenjske dobe za neki program, torej tudi operacijski sistem, pomeni, da od takrat ne bodo več zagotavljali popravkov, nadgradenj, varnostnih popravkov in novih funkcionalnosti.

Največje tveganje, ki so mu izpostavljeni uporabniki programov s pretečeno življenjsko dobo, so nove računalniške grožnje, pred katerimi ne bodo ustrezno zaščiteni.

Ne spreglejte