Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
8.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 8.10

8 let

Microsoft s tožbo pri evropski komisiji nad Google

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Microsoft je s protimonopolno tožbo zaostril rivalstvo z Googlom. Google s tožbo pri evropski komisiji obtožuje kršenja protimonopolne zakonodaje.

Microsoft Googlu očita, da na spletnem iskalniku Google sistematično ovira prikazovanje iskalnih zadetkov in oglasov, ki vodijo do Googlu konkurenčnih storitev. Google naj bi domnevno nepravično izkoriščal svoj dominantni položaj v segmentu spletnih iskalnikov za promocijo svojih storitev. Gre za prvi primer, da je Microsoft vložil protimonopolno tožbo. Za tekmece višje cene oglaševanja na Googlu Microsoft Google med drugim obtožuje, da tekmece ovira pri prikazovanju videovsebin na videospletišču YouTube, tako da jih spletni iskalniki težje najdejo oz. prikažejo nepravilne iskalne zadetke, da blokira dostop do vsebin, ki so v lasti založnikov knjig, da oglaševalcem ne omogoča uporabe lastnih podatkov o strankah, ki jih s pomočjo Googla zberejo na drugih spletnih straneh, da spletnim stranem onemogoča uporabo konkurenčnih "iskalnih polj" in da potencialnim tekmecem zaračunava višje cene za oglaševanje na iskalniku Google.

Google ni presenečen Microsoftova tožba za Google ni nikakršno presenečenje. "Nismo presenečeni, da je Microsoft ukrepal s tožbo, saj je med prvimi pobudniki Microsoftovo hčerinsko podjetje," je dejal Googlov predstavnik Al Verney. "Kar zadeva nas, bomo še naprej sodelovali z evropsko komisijo. Veseli nas, da bomo lahko razložili način našega poslovanja," je dodal.

Konec Microsoftove skoraj monopolne ere Microsoftova tožba potrjuje začetek konca Microsoftovega skoraj monopolnega položaja na področju osebnih računalnikov, saj ga je na prihodkovni strani prehitel Apple, Google pa ima pod nadzorom več kot 90 odstotkov trga oglaševanja na spletnih iskalnikih v Evropi, kar je veliko več od Microsoftovega iskalnika Bing. Spletna brskalnika Google Chrome in Mozilla Firefox pa sta že prevzela velik kos tržne pogače Microsoftovega brskalnika Internet Explorer.

Ne spreglejte