Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
25. 9. 2013,
12.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Microsoft Windows Phone Cortana

Sreda, 25. 9. 2013, 12.31

7 let, 12 mesecev

Microsoft bo omogočil glasovno odklepanje pametnih telefonov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hudo konkurenco osebnima asistentoma na pametnih telefonih, Siri in Google Now, naj bi še pred koncem leta proizvajalcem naprav in razvijalcem aplikacij ponudil Microsoft.

Iz Redmonda so pred časom sporočili, da pametnega pomočnika ne bodo razvijali, dokler ne bodo uporabnikom zmožni ponuditi nečesa revolucionarnega. Zdaj je videti, da si bo Microsoft prilastil prihajajočo praznično sezono, saj se na platformo Windows Phone seli nadvse uporabna virtualna prijateljica Cortana. Zagrizeni igralci Microsoftove serije Halo bodo navdušeni, saj je Cortana v akcijski vesoljski epopeji umetno-inteligentna pribočnica osrednjega lika, Master Chiefa.

Mobilna različica Cortane naj bi uporabnike telefonov z Microsoftovim logotipom prepričala s stalnim prežanjem v stanju pripravljenosti, kar pomeni, da ji bomo lahko ukazovali tudi, ko bo telefon zaklenjen. Nekaj podobnega sicer že omogoča telefon Moto X, za katerega je Motorola zasnovala poseben procesor X8, ki omenjeni funkciji namenja lasten procesor. Zadevo podpira tudi Qualcommov Snapdragon 800, zanimivo pa bo videti, kako se bodo z novim opravilom spopadle enote CPU drugih proizvajalcev. Microsoft je obljubil nekaj novega, nekaj revolucionarnega – s pomočjo Cortane bo telefone in tablice tako mogoče odkleniti kar z lastnim glasom. Morda gre celo za boljšo varnostno rešitev, kot je šifriranje naprave s prstnimi odtisi, saj glasu ni mogoče ponarediti kar tako, medtem ko je Applovo zaščito Touch ID v dneh po izidu novih iPhonov uspešno zaobšel vsak, ki se je zadevi posvetil dlje kot tri minute.

Vprašanje je torej, kako bo strojno precej požrešna asistentka shajala s šibkejšimi komponentami, a Microsofta tega ne skrbi preveč, saj so se težavice rešili precej elegantno. Odprto različico Cortane bodo še pred božičem ponudili razvijalcem, ki bodo brez dvoma poskrbeli za nadaljnjo optimizacijo in polno združljivost z večino aplikacij v knjižici Windows Phone Store.

Ne spreglejte