Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2013,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Microsoft Nokia

Torek, 3. 9. 2013, 8.17

8 let

Microsoft bo kupil finsko Nokio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodilni v podjetjih Microsoft in Nokia so se odločili, da bo ameriški tehnološki velikan kupil celoten oddelek mobilne telefonije nekdaj zelo uspešnega finskega podjetja.

Microsoft bo za 5,44 milijarde evrov kupil Nokijin celoten oddelek mobilne telefonije. Kot so zapisali pri britanskem Guardianu, so se v obeh podjetjih za milijardni posel odločili po tem, ko imajo zadnja leta oboji precejšnje težave na tržišču pametnih mobilnih telefonov.

Dober tim za spopad z Applom, Googlom in Samsungom? Tako Nokia, ki je nekoč veljala za nespornega vodjo na področju mobilne tehnologije, kot tudi Microsoft sta imela zadnja leta velike težave pri odzivu na vse pomembnejši segment pametnih telefonov. Pri tem sta imela hudo konkurenco velikih igralcev na omenjenem področju, med katere zagotovo spadajo Apple, Google in Samsung.

Posel naj bi podjetji iz Redmonda in Helsinkov sklenili na začetku prihodnjega leta, potrditi pa ga bodo morali tako delničarji Nokie kot tudi regulatorji. Podjetji sicer tesneje sodelujeta že od leta 2011, ko je Nokia v svojih pametnih telefonih začela uporabljati Microsoftovo mobilno različico operativnega sistema Windows.

Ballmer: Gre za drzen korak v prihodnost "Gre za drzen korak v prihodnost," je dejal predsednik uprave Microsofta Steve Ballmer, ki poudarja, da bo imela omenjena odločitev pozitivne učinke za zaposlene v obeh podjetjih, pa tudi za potrošnike in deležnike obeh družb.

"Združitev dveh izvrstnih ekip bo povečala Microsoftov delež in dobičke na področju mobilnih telefonov, povečale se bodo tudi priložnosti za obe podjetji, pa tudi za naše partnerje v sklopu številnih naprav in storitev," je med drugim še napovedal Ballmer.

Mobilne naprave kot ena večjih slabosti Microsofta Manoj Menom iz svetovalnega podjetja Frost & Sullivan je namero obeh podjetij označil za pravilen strateški ukrep. "Področje mobilnosti je arena z velikanskim potencialom, prav tako pa je bila to v preteklosti ena izmed večjih slabosti Microsofta."

"Gre za nujen, a tvegan ukrep Microsofta, če si želi še bolj prodreti na trg mobilnih naprav. Glede na svojo odvisnost od Nokijinih naprav, ki poganjajo njegov operacijski sistem Windows Phone, in zelo konkurenčen trg, ki ga obvladujeta Apple in Google, gre za razumljivo potezo," je za BBC dejal analitik Ben Wood.

Grožnja za HTC in Blackberry? "Ta korak tudi povsem spremeni delovanje Microsofta, ki se bo zdaj ukvarjal tudi z izdelavo naprav, kar bi lahko ogrozilo nekatera druga podjetja, kot sta HTC in Blackberry," je dodal.

Ne spreglejte