SiolNET. Digisvet Novice
2,98

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Mesto, kjer mlade starše spreobračajo v nasprotnike cepljenja otrok

2,98

termometer

Cepljenje
Foto: Reuters

Družbeno omrežje Pinterest, kjer uporabniki delijo slike in fotografije, ki so jim všeč, je eno od največjih spletnih zatočišč gibanja, ki nasprotuje cepljenju otrok in svetovne vlade ter farmacijo obtožuje velike zarote.

Pinterest ima okrog 200 milijonov uporabnikov, od Facebooka, Twitterja, Instagrama in drugih družbenih omrežij pa se razlikuje po tem, da je kar okrog 85 odstotkov uporabnikov žensk (vir).

Raziskava analitične hiše Pew Research je nadalje pokazala, da je Pinterestu pridruženih približno 40 odstotkov mam (vir), ki uporabljajo internet. Večina je mladih mamic, starih med 20 in 29 leti.

Zakaj je to pomembno? Zato, ker je Pinterest okolje, kjer se že nekaj let širi in spodbuja gibanje proti cepljenju, ker naj bi to povzročalo razvoj avtizma pri otrocih. 

Študija univerze Virginia Commonwealth v Kanadi (vir) je pokazala, da je bilo v vzorcu 800 pinov (pin je na Pinterestu objava - fotografija ali slika) na tematiko cepljenja kar 75 odstotkov takih, ki so cepljenje staršem odsvetovali ali ga prikazali kot grozljiv poseg.

"Zgoraj otroci, ki niso bili cepljeni, spodaj cepljeni otroci." Primer kolaža, ki lahko prestraši starše, s fotografijami z Googla pa ga lahko naredi vsak, ki ima pet minut časa. Foto: Pinterest "Zgoraj otroci, ki niso bili cepljeni, spodaj cepljeni otroci." Primer kolaža, ki lahko prestraši starše, s fotografijami z Googla pa ga lahko naredi vsak, ki ima pet minut časa. Foto: Pinterest

Četrtina teh objav domnevni razvoj bolezni, ki naj bi jih povzročalo cepljenje, pripisuje zaroti svetovnih vlad in farmacevtske industrije.

Pinterest skrbi zdravstveno stroko, ker plaši mlade starše, ki so zelo dovzetni za sprejemanje teorij, ki bi lahko ogrozile njihov naraščaj, kot resnico. Kot kaže tale raziskava (vir), mladi starši verjamejo teorijam proti cepljenju že po pet- do desetminutnem branju argumentov, ki niso podprti z nobeno znanstveno raziskavo.

Vodstvo družbenega omrežja Pinterest se problematike zaveda, a ukrepalo ne bo. Ko pravijo, imajo vsi uporabniki Pinteresta pravico do svobode govora, kar pomeni, da lahko objavljajo, kar želijo (dokler ne kršijo pravil uporabe, v katerih pa svarila proti cepljenju niso omenjena). Vodstvo družbenega omrežja Pinterest se problematike zaveda, a ukrepalo ne bo. Ko pravijo, imajo vsi uporabniki Pinteresta pravico do svobode govora, kar pomeni, da lahko objavljajo, kar želijo (dokler ne kršijo pravil uporabe, v katerih pa svarila proti cepljenju niso omenjena). Foto: Reuters

Zakaj se je začelo gibanje proti cepljenju otrok

Največ zaslug za to ima britanski zdravnik Andrew Wakefield, ki je leta 1998 objavil študijo o tem, v kateri je cepljenje otrok proti rdečkam, mumpsu in ošpicam povezal z nastankom avtizma.

Andrew Wakefield Andrew Wakefield Foto: Reuters
Poznejše analize in poskusi ponovitve rezultatov Wakefieldove študije so razkrile številne nepravilnosti. Wakefield je med drugim spreminjal dokaze, ki jih je pridobil tekom raziskave, zavajal strokovnjake, ki so sodelovali pri njegovi študiji, in celo kršil zdravniški etični kodeks.

Raziskava je bila dokončno ovržena leta 2010, Wakefielda pa so takrat tudi vrgli iz britanske zdravniške zbornice in mu vzeli licenco, kar pomeni, da v Veliki Britaniji ni več mogel opravljati dela zdravnika.

Wakefield je vmes že naredil nepopravljivo škodo - ker so mediji množično poročali o njegovi študiji, so se mnogi starši odločili, da ne bodo cepili svojih otrok, kar je ponekod povzročilo epidemije ošpic in rdečk.

Cepljenje otrok. Foto: Thinkstock
Zdravstvena stroka danes enotno meni, da prednosti cepljenja otrok odtehtajo morebitne slabosti, v povezavo cepljenja in avtizma pa ne verjame. Delo Andrewa Wakefielda številni medtem opisujejo kot človeštvu najbolj škodljivo prevaro v zadnjem stoletju.

Wakefield sicer ne odneha. Lani je pod njegovo režisersko taktirko izšel propagandni film Vaxxed o domnevno katastrofalnih posledicah cepljenja in njegovi povezavi z avtizmom.

Premiera Vaxxed je bila napovedana za newyorški filmski festival Tribeca, a ga je slavni hollywoodski igralec Robert De Niro, ustanovitelj festivala, po posvetu s sodelavci vrgel s sporeda. Skupaj so sklenili, da film ne bo k javni razpravi o cepljenju prispeval ničesar, le dodatno jo bo podžgal. De Niro ima sicer tudi sam otroka z avtizmom. 

Komentarji

8

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Razvojnik / 19.01.2017. ob 18:53 +4 0

  Od objektivnega novinarstva pricakujem vsaj podatek, koliko od obolelih za rdeckami in ospicami je umrlo in koliko jih je utrpelo trajne poskodbe zdravja. Moji starsi in sestra so ospice vsi normalno preboleli, nekateri pa tudi rdecke.

  +4 0
 • ANCICICI / 20.01.2017. ob 10:39 +2 0

  3. ROBERT DE NIRO JE EDEN NAJVECJIH SPONZORJEV VAXXED FILMA IN TUDI SAM TRDI, DA JE NJEGOV SIN ZBOLEL PO CEPLJENJU. FILM JE ODSTRANIL S FESTIVALA, KER SO SPONZORJI ZAGROZILI, DA GA NE BODO VEC SPONZORIRALI, CE BO TA FILM NA SPOREDU.

  +2 0
 • petergolob / 20.01.2017. ob 10:34 +2 0

  Matic Tomšič, sam bi se sramoval tako tendencioznega članka. Kot bi ga pisala kakšna farmacevtska multinacionalka. V članku nič ne govorite o adjuvansih in njihovi nevrotoksičnosti, kar je verjetno dejanski razlog, ki razgledane starše spravlja v dvom glede varnosti cepiv. Zdravniški "stroki" pa že davno ne gre več slepo zaupati, saj jo financira farmacevtski lobi. Spomnite se samo izobraževanj v eksotičnih deželah, obscena preplačila žilnih opornic in umetnih kolkov...

  +2 0
delitve: 63
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin