Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
24. 1. 2018,
16.49

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

lažne novice družbena omrežja mediji News Corp Fox News Rupert Murdoch Facebook

Sreda, 24. 1. 2018, 16.49

6 let, 3 mesece

Kakovostne vsebine ne nastanejo zastonj

Medijski mogotec odgovarja Facebooku

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Rupert Murdoch | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Facebookove napovedi o spremembi pravil prikazovanja novic znotraj njihovega družbenega omrežja je Rupert Murdoch odgovoril, da Facebook ni ustrezno poskrbel za nagrajevanje kakovostnih medijev.

Facebookove napovedi razvrščanja medijev glede na njihovo verodostojnost za Rupert Murdocha, prvega moža družbe News Corp, ki ima pod svojim okriljem tudi Times in Sun v Veliki Britaniji ter Wall Street Journal, Fox News in New York Post v ZDA, pomeni implicitno priznanje, da je kakovostno novinarstvo izjemnega pomena za družbena omrežja, ki gotovo želijo graditi podobo stičišča zanesljivih informacij, v katerih se ne bodo nabirale viralne dezinformacije, prevare in senzacionalizmi.

Vsebine so jim podarjene, potem z njimi mastno služijo

Zakaj bi potem Facebook vse te dobre vsebine dobil brez nadomestila, medtem ko se ravno na podlagi kakovostnih vsebin sam utaplja v zajetnih oglaševalskih prihodkih, se sprašuje Murdoch, ki mu gotovo pritrjujejo mnogi tradicionalni mediji.

"Če Facebook želi priznati zaupanja vredne izdajatelje, naj jim plača nadomestilo na podoben način, kot je to ustaljeno pri kabelskih operaterjih," je dejal medijski mogotec.

Spremembe, ki jih pri načinu prikazovanja vsebin na Facebooku predlaga prvi mož tega omrežja Mark Zuckerberg, bodo imele znatne posledice na tradicionalne medije. | Foto: Reuters Spremembe, ki jih pri načinu prikazovanja vsebin na Facebooku predlaga prvi mož tega omrežja Mark Zuckerberg, bodo imele znatne posledice na tradicionalne medije. Foto: Reuters

Nadomestila bi le malo vplivala na Facebookov dobiček, medijem pa bi pomenila ogromno

"Izdajatelji s svojimi novicami in vsebinami očitno krepijo vrednost in integriteto Facebooka, a za te storitve niso ustrezno nagrajeni," je še povedal Murdoch. Prepričan je, da bi takšna nadomestila imela majhen vpliv na Facebookov dobiček, obenem pa bi založnikom, medijem in njihovim uredništvom odprla izjemno pomembne priložnosti.

"Facebook in Google spodbujata žaljive vire novic"

Murdoch je tako odgovoril na napovedi prvega moža Facebooka Marka Zuckerberga, ki bodo lahko imele velike posledice za tradicionalne medije, ki uporabljajo družbena omrežja za predstavitev svojih vsebin.

Facebook naj bi v prihodnje razvrščal medije po tem, koliko so, kot pravijo, "zaupanja vredni". Temu primerno bo tudi dajal prednost posameznim virom.

Tako kot je oštel Facebook, Murdoch ni ostal dolžan niti Googlu. Obema očita, da s svojimi algoritmi, ki so "v temelju nezanesljivi", spodbujajo "žaljive vire novic" in da so rešitve, ki so jih do zdaj pokazali, "neustrezne".

"Nisem še dočakal predloga, ki profesionalnemu novinarstvu resnično priznava, kaj je vanj vloženega in kakšna je njegova družbena vrednost," je dodal Murdoch.

Facebook ima tako veliko moč in vpliv, da si brez težav lahko privošči nadaljevanje obstoječega modela, kjer mu za vsebine ni treba plačati nič. | Foto: Reuters Facebook ima tako veliko moč in vpliv, da si brez težav lahko privošči nadaljevanje obstoječega modela, kjer mu za vsebine ni treba plačati nič. Foto: Reuters

Veliki bi se lažje pogodili

Facebook ima tako veliko moč in vpliv, da si brez težav lahko privošči nadaljevanje obstoječega modela, kjer jim za vsebine ni treba plačati nič. Mediji kratko malo nimajo velike izbire in pogajalske moči, ker preprosto preveč obiskov na njihove strani prihaja prav prek Facebooka.

A tudi če bi medijem uspelo uveljaviti neki želeni model nadomestil, se lahko zgodi, da bodo svoje dosegli predvsem veliki mediji in medijske korporacije. Medijem manjšega dosega in novim medijem bi gotovo težje odprli svoja vrata, saj od njih Facebook ne bi imel tako velike neposredne in takojšnje koristi.

Tudi tak model bi torej lahko močno posegel v medijski zemljevid. Moč velikih korporacij bi se še okrepila, pluralizem pa bi mogoče pristal celo na nižji stopnji kot danes.

Ne spreglejte