Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2013,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Facebook

Sreda, 31. 7. 2013, 14.38

8 let

Med mlajšimi bolj priljubljen seksting

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi zmenek je vedno poln vprašanj. Jo primem za roko? Ga poljubim za lahko noč? Več kot je zmenkov, bolj se zadeve izkristalizirajo. Kar naenkrat neusmiljeno čakamo na klic in sporočila na Facebooku.

Spletna stran Mashable je v sodelovanju s podjetjem Survata povprašala 3000 oseb o njihovih navadah na zmenkih. Kaj je sprejemljivo in kaj ne za poročene, za tiste v zvezi in samske v digitalnem času. Mi smo se osredotočili na izsledke, ki se nanašajo na samske.

"Na mobilnik pogledam le, če je nujno" Predstavljajte si, da ste na prvem zmenku, vaš izbranec oziroma izbranka pa nenehno preverja mobilnik. Na takšno situacijo, sodeč po rezultatih omenjene ankete, ne boste pogosto naleteli. Preverjanju telefona namreč nasprotuje 27,2 odstotka samskih. Vse ima seveda izjemo – 37,1 odstotka bo preverilo stanje na svojem telefonu, če bo izbranec oziroma izbranka zapustila sobo, 23,4 odstotka pa si bo dovolilo pokukati le v "nujnem primeru".

"Mu pošljem prošnjo za prijateljstvo?" Profili na Facebooku so ponavadi polni sočnih podatkov – od osebnih podatkov, tega, kaj vse nas zanima, pa do fotografij, na katerih se objemamo z nekdanjim partnerjem. Velik odstotek ljudi danes preveri profil osebe, še preden se prvič z njo odpravi na zmenek, veliko pa jih pošlje prošnjo za prijateljstvo še pred "usodnim" dnem. Prošnja za prijateljstvo in starost gresta po izsledkih raziskave z roko v roki – starejši ljudje bodo pozneje poslali prošnjo kot mlajši. Odstotek tistih, ki pošljejo prošnjo za prijateljstvo še pred prvim zmenkom, se zmanjša za 100 odstotkov, če primerjamo odstotek pri študentih in starejših od 30 let.

Takoj jo dodam med prijatelje Pri moških je mogoče zaznati večji odstotek tistih, ki menijo, da je normalno postati prijatelj na Facebooku še pred prvim zmenkom, teh je 4,6 odstotka, medtem ko je takšnih žensk le 2,6 odstotka. Ta odstotek se še poveča po prvem zmenku ali več zmenkih ter po prošnji nasprotnega spola. Je pa zato več žensk prepričanih, da je normalno, da sta prijatelja na Facebooku, potem ko z izbrancem določijo, da je med njimi več kot le prijateljstvo v resničnem življenju.

Starejši prek telefona, mlajši na Facebooku Pri spoznavanju nasprotnega spola so seveda velike razlike pri anketirancih, zlasti opazne so med starejšimi od 30 let in tistimi, mlajšimi od 18. Velike spremembe so opazne pri razmišljanju, kako vzpostaviti stik z osebo, ki ti je všeč – starejši kot so anketiranci, bolj so nagnjeni k telefonskim klicem, medtem ko gre pri mlajših vse prek SMS-sporočil. Ravno obraten odstotek pa je zaslediti ob navdušenju glede socialnih omrežij – mlajši so bolj dovzetni za spoznavanje prek socialnih omrežij.

Med mlajšimi bolj priljubljen seksting Ko je govora o internetu, ni mogoče mimo vprašanja o sekstanju. 61,5 odstotka vprašanih moških je dejalo, da še nikoli niso pošiljali tovrstnih sporočil, žensk brez te izkušnje je 70,5 odstotka. Rezultati kažejo, da so samski v večji meri prejeli sporočilo s seksualno vsebino, kot pa ga pošiljali. Več kot polovica te izkušnje (še) nima. Mlajša kot je oseba, večja je možnost, da bo prejela ali poslala sporočilo z omenjeno vsebino, najbolj priljubljen je seksting med študenti in dijaki, priljubljenost pa že začenja upadati po dopolnjenem 20. letu.

Ne spreglejte