Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
9. 2. 2015,
13.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mobilni internet

Ponedeljek, 9. 2. 2015, 13.27

7 let, 12 mesecev

Letos pričakujejo 60 odstotkov več podatkov prek mobilnih omrežij kot lani

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Video na zahtevo, pretočne storitve, zmogljivejša mobilna omrežja in cenejši naprednejši mobilni telefoni - vse to so razlogi za spektakularno rast mobilnega podatkovnega prenosa.

Letos se bo po svetovnih mobilnih omrežjih pretočilo 53 milijard gigabajtov podatkov, napovedujejo pri analitski družbi Gartner. Tako velik obseg in njegova rast, kar 59-odstotna na letni ravni, sta povezana predvsem z vedno bolj priljubljenimi (in cenovno dostopnejšimi) pretočnimi storitvami ter videom na zahtevo na hitrih mobilnih omrežjih tretje in četrte generacije. Video utrjuje prevlado Videovsebine trenutno predstavljajo okrog polovice vsega mobilnega podatkovnega prometa, pri Gartnerju pa ocenjujejo, da bo ta delež do leta 2018 zrasel na 60 odstotkov. Kot enega od najpomembnejših razlogov vidijo pričakovano okrepljeno kakovost in privlačnost tovrstnih storitev, kar bo še bolj spodbudilo zdajšnje in prihodnje uporabnike.

Leto 2018 je tudi leto, v katerem pričakujejo, da bodo mobilni telefoni s podporo omrežjem 4G postali cenovno dovolj dostopni uporabnikom v državah razvijajočih se trgov. To je eden od razlogov za napoved, da bo takrat že skoraj polovica vsega mobilnega podatkovnega prometa potekala prav prek mobilnih omrežij četrte generacije. Pri Gartnerju še napovedujejo, da bo povprečen uporabnik mobilnega telefona s podporo četrti generaciji mobilnih omrežij vsak mesec pretočil skoraj 5,5 gigabajta podatkov, medtem ko bodo tisti s telefoni za omrežja 3G pretočili predvidoma trikrat manj. Do leta 2019 več kot pet milijard uporabnikov mobilne telefonije Po drugi strani pa proizvajalec informacijske omrežne infrastrukture Cisco napoveduje, da bo leta 2019 podatkovni promet prek omrežij WiFi prevladal nad mobilnim podatkovnim prenosom. Del tega prometa bodo ustvarjale tudi nanocelice, ki bodo tako krepile dosegljivost mobilnih omrežij v okoljih, kjer običajen mobilni sprejem ne bi zadoščal ali ne bi bil mogoč.

Po Ciscovih ocenah bo po preteku petletnega obdobja, ki se je začelo lani, količina mobilnega podatkovnega prometa v Evropi večja za sedemkrat, po vsem svetu pa za skoraj desetkrat. Napovedujejo, da bo svet do leta 2019 dobil še milijardo novih uporabnikov mobilne telefonije, takrat naj bi jih bilo že 5,2 milijarde. Resnejše prebujanje nosljivih naprav Ciscove napovedi za leto 2019 predvidevajo 11,5 milijarde povezanih naprav, od tega 8,3 milijarde za zasebno rabo in 3,2 milijarde naprav, ki bodo komunicirale neposredno (M2M). Povprečne hitrosti mobilnih omrežij naj bi takrat na svetovni ravni dosegale 4,0 megabita v sekundi, kar je skoraj dvainpolkrat toliko kot danes.

Ko gledamo te številke, moramo upoštevati, da sta glede mobilnih telekomunikacij Evropa in tudi Slovenija znotraj nje že razvita in zrela trga, ki že zdaj presegata te vrednosti. A tudi pri nas lahko pričakujemo nadaljnjo rast mobilnega podatkovnega prenosa tudi na račun nosljivih naprav. Kljub začetni zadržanosti se zanimanje uporabnikov postopoma povečuje: leta 2019 naj bi prodali okrog 500 milijonov tovrstnih naprav, medtem ko so jih lani (komaj) 109 milijonov. Največ zanimanja za nosljive naprave pričakujejo v Severni Ameriki in azijsko-tihomorskem območju. Ponudba naj bo privlačna in vzdržna Gartner ob svojih napovedih telekomunikacijskim operaterjem svetuje, naj se čim prej premišljeno odzovejo na spreminjajoče se vzorce porabe. Konkretno jim svetuje, da pripravijo takšno ponudbo, ki bo uporabnikom privlačna, njim pa še vedno zagotavljala vzdržne dohodke, ki jim omogočajo nadaljnje naložbe in rast. Naročniški paketi naj bodo usmerjeni na mobilne podatke, zlasti na transparentnost in možnosti personalizacije, so še sporočili iz analitske družbe Gartner.

Ne spreglejte