Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
9. 2. 2015,
15.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Microsoft Office pisarna aplikacije Matic Tomšič

Ponedeljek, 9. 2. 2015, 15.30

1 leto

Lahko Google ogrozi Microsoftov pisarniški monopol?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Google je javno razkril zelo ambiciozen načrt, s katerim želi Microsoftu speljati kar 80 odstotkov poslovnih uporabnikov pisarniškega paketa Microsoft Office.

Google je svojo alternativo pisarniškemu paketu Microsoft Office, Google Apps, predstavil leta 2005. Po začetnih začudenih pogledih predvsem tistih uporabnikov, ki so prisegali na Microsoftovo pisarno, se je Googlov tekmec z nadgradnjami in dodajanjem funkcionalnosti v desetih letih razvil v kompetentno in kompletno storitev, ki jo je za svojo vzelo že 5 milijonov manjših podjetij in organizacij. Google želi v svojo ponudbo orodij za produktivnost v menjavo strani zdaj dokončno prepričati tudi največje gospodarske entitete.

Vojna za pisarno se je šele začela Vojna z Microsoftovo pisarno, ki jo je Google neuradno začel pred desetimi leti, naj bi se tako dodobra razplamtela šele letos. Pri Googlu so pred kratkim namreč napovedali, da bodo Microsoftu letos izmaknili kar 80 odstotkov poslovnih uporabnikov paketa Microsoft Office. "Storitve Google Apps so pripravljene, da jih posvojijo največja podjetja. Lani so nekatera že začela uporabljati določene prvine iz naše ponudbe računalništva v oblaku, letos pa bomo stvar dvignili še stopničko višje," je za Business Insider povedal Amit Singh, predsednik oddelka Google for Work. Kako bodo pri Googlu računalniškega velikana iz Redmonda torej poskusili brcniti tja, kjer ga bo najbolj bolelo?

"Uporabniki Google Apps potrebujejo le od 85 do 90 odstotkov funkcionalnosti Officea" Amit Singh je prepričan, da je med povprečnimi poslovnimi uporabniki le od 10 do 15 odstotkov takšnih, ki potrebujejo najbolj napredne funkcije Microsoftovega pisarniškega paketa. Po podatkih analitske hiše Softwatch, ki podjetjem omogoča pregled nad uporabo orodij za produktivnost, Google Apps večina zaposlenih uporablja za branje in preprosto urejanje besedil. "Zakaj bi vsi morali imeti Excel, ki je, priznam, precej bolj zmogljiv od našega orodja za obdelavo preglednic Google Spredsheets, če pa ga potrebuje le desetina vseh zaposlenih v podjetju?" se sprašuje Singh. Po njegovem mnenju mora Google odjemalcem storitev Apps zato zagotavljati le od 85 do 90 zmogljivosti Microsoft Officea.

Podjetja je treba prepričati, naj ob Microsoft Office kupijo tudi Google Apps Pri Googlu vedo, da se selitev poslovnih uporabnikov s paketa Office na Google Apps ne bo zgodila čez noč, Zaradi tega podjetja bodrijo, naj naročnino na spletne storitve Google Apps kupijo kot dodatek Microsoftovi pisarni. A zakaj bi kdo želel plačevati za nekaj, kar že ima?

Amit Singh verjame, da tovrstno podvajanje ne bi trajalo prav dolgo. Ker je poslovni Google Apps for Work cenejši od Microsoftovih rešitev (prvi 5 dolarjev na uporabnika mesečno, drugi 8 dolarjev na uporabnika mesečno), bi podjetja slej ali prej prenehala z nakupovanjem licenc za Office za zaposlene, ki jih pri delu pravzaprav ne potrebujejo. Danes na mobilniku potrošnik, jutri uslužbenec "Potrošniki čas dandanes pretežno preživljajo pred zaslonom telefona ali tablice, ne osebnega računalnika. Menim, da se bo to počasi začelo odražati tudi v delovnem okolju," je za Business Insider še povedal Amit Singh. Google naj bi zato že pripravljal storitve, s pomočjo katerih bodo mobilne naprave z Androidom prek oblaka Google Drive postale osrednji vmesnik za produktivnost na delovnem mestu. Ker Android uporablja več kot 80 odstotkov lastnikov pametnih telefonov in tablic, med katerimi so seveda tudi poslovni uporabniki, so pri Googlu prepričani, da so posebej za mobilno platformo spisane pisarniške aplikacije Google Apps izvrsten način za prodor na področje, ki ga Microsoft še ne obvladuje. Krivulja uspeha strmo raste Če bo Googlu uspelo konkretneje naluknjati čezoceanko, na kateri piše Microsoft Office, bo najbrž jasno še pred koncem leta, a trenutno znane številke Googlovemu pisarniškemu paketu napovedujejo lepo nadaljnjo rast.

Med pet milijoni poslovnih strank Google Apps je kar 600 takšnih z več kot deset tisoč aktivnimi uporabniki. Mednje se uvrščajo tudi velika imena gospodarstva - banka BBVA, mednarodni biotehnološki gigant Roche in proizvajalec letalske, komunikacijske in informacijske tehnologije Rockwell Collins. Googlov oblak Drive je v zadnjih sedmih mesecih pridobil 50 milijonov novih domačih in poslovnih uporabnikov, storitve Google Apps pa uporablja 40 milijonov študentov z vsega sveta. Nanje med drugim prisega tudi sedem od osmih najbolj prestižnih ameriških univerz, kot so Harvard, Yale in Princeton.

Ne spreglejte