Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
26. 1. 2016,
14.26

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

digitalna transformacija digitalizacija internet stvari S&T Iskratel Željko Puljić Miro Cerar

Torek, 26. 1. 2016, 14.26

1 leto, 3 mesece

Kranjsko predstavitveno okno visoke tehnologije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Če so vam pojmi virtualizacija, internet stvari in digitalizacija oddaljeni in abstraktni, se lahko v referenčnem centru v Kranju prepričate, da je prav s tem naše življenje lahko lažje in varnejše.

Ob izrednih dogodkih vsaka sekunda lahko pomembno vpliva in celo rešuje življenja. Scenarij 1: tipalo zazna uhajanje plina in nemudoma sproži alarm v operativnem središču, ki je lahko zelo oddaljeno od kraja dogodka. Dispečer obvesti vse prizadete sodelavce, komunikacijsko omrežje pa razpoložljivost prilagodi, da bo čim bolj na voljo izvajalcem reševanja in odpravljanja napake. Nemudoma se zapre dotok plina in stečejo postopki za reševanje in čimprejšnjo vzpostavitev normalnega delujočega stanja.

Ukrepanje takoj, ko se nesreča na cesti zgodi Scenarij 2: na avtocestnem odseku se zgodi prometna nesreča. Voznik v šoku ni sposoben poklicati pomoči, kaj šele razložiti, kje in kaj se je zgodilo. Zaradi ustavljenega poškodovanega vozila na avtocesti in gostega prometa na njej obstaja nevarnost naleta ter dodatnih poškodb in materialne škode. Toda senzor v avtu v okviru sistema eCall nemudoma sproži obvestilo v operativno-komunikacijskem centru z natančno lokacijo in opredelitvijo dogodka. V istem trenutku so obveščeni tudi reševalci, ki pošljejo najbližjo enoto na pomoč. Sistem obenem prilagodi dinamično prometno signalizacijo ter zniža omejitev hitrosti in bližajoča se vozila opozori na nevarnost.

Sistem eCall bo v novih avtomobilih obvezen že v naslednjem letu, Slovenija pa ga je kot prva že implementirala v delovanje svojega centra za klic v sili (112) pri Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Cilj digitalne transformacije: lažje življenje in varnost na vsakem koraku To sta samo dva scenarija, ki ju prikazujejo v Poslovno-referenčnem centru Iskratela v Kranju. Primeri tako med drugim segajo tudi na razna področja energetike, prometa in varnosti. "V novem centru na primerih iz vsakodnevnega življenja prikazujemo našo strategijo do leta 2020, kjer si prizadevamo z digitalno transformacijo ustvariti lažje in udobnejše življenje ter varnost na vsakem koraku," je ob uradnem odprtju povedal glavni direktor družbe Iskratel Željko Puljić. Otipljivi prikaz strategije in tehnoloških smernic Poslovno-referenčni center, za njegovo postavitev, ki je trajala šest mesecev, so namenili okrog enega milijona evrov, bo dobrodošel predvsem bodočim strankam Iskratela, ki svoje izdelke in storitve poleg Slovenije že prodaja še v 30 državah po svetu. "Tu je mogoče na enem mestu začutiti, kaj stoji za všečnimi pojmi, kot so konvergenca, virtualizacija, M2M ali internet stvari, in kaj to pomeni za končnega uporabnika," je dodal Puljić. Toda center ima tudi povezovalni namen, saj z njim želijo širšemu gospodarskemu okolju približati tehnologijo, ki jo v Iskratelu in njegovih predhodnicah razvijajo že 70 let.

Ali nam bo uspelo postati referenčna država digitalne transformacije? Center v Kranju je edini svoje vrste v Evropi, so prepričani pri Iskratelu, kjer bodo za razvoj v naslednjih petih letih namenili 60 milijonov evrov. "Pomen je prepoznala tudi vlada," je ob odprtju povedal tudi premier Miro Cerar, ki je s prvim možem Iskratela slovesno prerezal trak. "Slovenija želi postati referenčna država digitalne transformacije," je vnovič zatrdil in poudaril pomen izvoza slovenskega znanja.

Izvoz je nujen, a dodana vrednost naj ostane v Sloveniji "Uspešni smo lahko samo, če smo uspešni na tujih trgih," mu je pritrdil Puljić, ki pri tovrstnih prizadevanjih ceni podporo gospodarske diplomacije in jo pričakuje tudi v prihodnje. "Slovenija išče poti do dodane vrednosti, želi izvažati znanje na globalne trge, poskuša ustvariti partnerstva in povezave za vstop v več verig dodane vrednosti, ob tem pa od države želimo čim manj birokratskih ovir." Tako Puljić kot Cerar si želita, da bi dodana vrednost ostala doma, ne pa da samo uvažamo visokotehnološke izdelke, s katerimi dodana vrednost ostaja nekje drugje.

Ne spreglejte