SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec rekordne prodaje pametnih telefonov?

1

termometer

 | Foto:
Pametni telefoni in druge naprave so sicer postali naš vsakdan, a analitična hiša IDC trdi, da se jim ne obeta svetla prihodnost.

Že letos pri IDC napovedujejo stagnacijo oziroma padec rasti prodaje, ta trend pa se bo nadaljeval vsaj do leta 2018. Poleg nižjih prodajnih številk napovedujejo tudi padec cen naprav.

IDC za letos napoveduje 19,3-odstotno letno rast, potem pa so obeti precej temni. Kot pravijo njihovi analitiki, za leto 2018 napovedujejo le še 6,2-odstotno rast. Še lani je bila rast prodaje pametnih telefonov 39,2 odstotkov, prodaja pametnih telefonov pa je celo presegla milijardo prodanih enot. Prvi naj bi padec prodaje občutili na Japonskem.

Android tudi v slabih časih zmagovalec? IDC napoveduje, da bosta iOS in Android še naprej dominirala na trgu telefonov, večinski delež pa bo imel Android. Predvsem na račun tega, da večina pametnih telefonov, ki spadajo v nizkocenovni razred, poganja ravno OS Android. V svojem poročilu omenjajo tudi močan sprejem Windows Phone na razvijajočih se trgih predvsem na račun nenehnih prizadevanj Nokie in njenih partnerjev.

Po osebnih računalnikih še pametni telefoni Do leta 2018 bo po napovedih IDC Android držal 76-odstotni delež, iOS 14,4-odstotnega, Windows Phone pa sedemodstotnega. BlackBerry po njihovih napovedih ne bo izginil, ohranil bo 0,3-odstotni delež. Preostali operacijski sitemi bodo zavzemali 2,3 odstotka.

Če se bodo napovedi IDC uresničile, bo to vplivalo na celotno industrijo. Slabe napovedi za prodajo pametnih telefonov pa spremlja že trenutni padec prodaje osebnih računalnikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin