SiolNET. Digisvet Novice
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Rekviem za predvajalnike in snemalnike videokaset (VCR)

Konec nekega obdobja: snemalniki za videokasete (VCR) dokončno odhajajo v zgodovino

1,13

termometer

Foto: Thinkstock

Še edini preostali proizvajalec snemalnikov za videokasete na svetu Funai Electric bo izdelal svoj zadnji izdelek do konca tega meseca, nato pa proizvodnjo dokončno ustavil.

Japonsko podjetje Funai Electric je prvi VCR izdelalo pred 33 leti, v najboljšem prodajnem letu jih je prodalo kar 15 milijonov. Njihovo vlogo so prevzeli veliko zmogljivejši in medijsko kakovostnejši predvajalniki medijev DVD in Blu-ray, vedno bolj pa tudi storitve pretočnega videa.

Še lani je Funai Electric prodal 750 tisoč snemalnikov za videokasete, torej več kot dva tisoč na dan, čeprav se marsikomu zdi, da so videokasete še zdavnaj izginile z obličja zemlje. Japonskim proizvajalcem je postalo vedno težje dobiti dele za njihovo proizvodnjo.

Prvi predvajalniki in snemalniki za videokasete z magnetnimi trakovi so se pojavili pred več kot pol stoletja, množično pa so začeli vstopati v domove, ko je prav tako japonski proizvajalec Sony predstavil prve cenejše modele. Prvi predvajalniki in snemalniki za videokasete z magnetnimi trakovi so se pojavili pred več kot pol stoletja, množično pa so začeli vstopati v domove, ko je prav tako japonski proizvajalec Sony predstavil prve cenejše modele. Foto: Thinkstock

Odločitev ameriškega vrhovnega sodišča pred tremi desetletji na stežaj odprla vrata videokasetam

Prvi predvajalniki in snemalniki za videokasete z magnetnimi trakovi so se pojavili pred več kot pol stoletja, množično pa so začeli vstopati v domove, ko je prav tako japonski proizvajalec Sony predstavil prve cenejše modele. Ko je ameriško vrhovno sodišče leta 1984 sklenilo, da snemanje televizijskih programov na videokasete v domačem okolju ne pomeni kršitve avtorskih pravic, je prodaja v ZDA začela bliskoviti naraščati.

Sprva sta bila na trgu dva formata: VHS, ki ga je podpiral predvsem JVC, in Betamax, ki ga je podpiral Sony, a je VHS svojega tekmeca kmalu povsem izpodrinil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin