SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Komisija zahteva krajši čas hranjenja slik na Google Street View

3

termometer

Evropske oblasti od spletnega iskalnika Google zahtevajo skrajšanje časa hranjenja slik sporne storitve Google Street View.

Storitev Google Street View je Google leta 2007 predstavil v San Franciscu. Uporabnikom omogoča 360 stopinjski pogled na ulice, stavbe, promet in ljudi v mnogih mestih po svetu iz perspektive pešca, kar močno olajša navigacijo. Googlovi delavci ulice posnamejo s pomočjo Googlovih vozil, na katerih je nameščenih več kamer. Kritiki in nasprotniki storitve menijo, da Google ni uspel skriti občutljivih slik in da je kamere na vozilu za snemanje postavil tako, da lahko posname tudi prek ograj in zidov, s čimer je posegel v zasebnost mnogih ljudi. Google, ki slike hrani eno leto, bi moral po mnenju evropskih oblasti ta čas prepoloviti.

Največ šest mesecev “Delovno telo za informacijsko varnost in zasebnost meni, da bi bilo šest mesecev skrajni čas hrambe slik, na katerih so jasno vidni obrazi mimoidočih, idealen za ravnotežje med zaščito zasebnosti in možnostjo odstranitve pokvarjenih slik,” so zapisali pri Delovnem telesu za informacijsko varnost in zasebnost., ki ga sestavljajo pravni strokovnjaki za zasebnost iz držav članic Evropske unije, ki Evropski komisiji svetujejo pri zakonodaji o varovanju podatkov.

Evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding je zagotovila, da bo pozorno spremljala razvoj dogodkov v zvezi s storitvijo Google Street View. “V Evropi imamo visoke standarde za zaščito podatkov. Pričakujem, da bodo vsa podjetja igrala po pravilih igre,” se je slikovito izrazila Redingova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin