SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ko podjetja nezakonito snemajo vaše klice

1

termometer

 | Foto:
Zagotavljanje višje kakovosti storitev ni dovolj dober razlog, da podjetja lahko snemajo telefonske klice.

Snemanje telefonskih klicev je postala zelo razširjena praksa, "ki predstavlja poseg v pravico do varstva osebnih podatkov klicatelja in poseg v pravico do zaupnosti komunikacij, zato mora biti izvedeno ob upoštevanju ustave in zakonov", opozarjajo v uradu informacijske pooblaščenke.

Dopustnost snemanja telefonskih klicev ureja zakon o elektronskih komunikacijah.

Snemajo se lahko klici: - zaradi zagotovitve dokaza o poslu ali - na podlagi ustreznih zakonskih določb.

V vsakem primeru pa morajo biti klicatelji pred snemanjem obveščeni. Snemajo se lahko tudi klici na področju obveščevalnih in varnostnih nalog, nalog policije, obrambe in reševanja.

V nobenem primeru pa ni dopustno snemati klicev za splošne informacije, klicev, kjer ne pride do posla oz. spremembe posla, kakor tudi neselektivno vnaprejšnje snemanje vseh klicev.

Kot opozarjata informacijski pooblaščenec in agencija za komunikacijska omrežja in storitve, se mnogi ponudniki ne držijo določb zakona. S tem razlogom sta izdala smernice o dopustnosti snemanja, katerih namen je pojasniti pravne podlage za dopustnost snemanja telefonskih klicev ter podati priporočila v konkretnih primerih uporabe, v drugi polovici leta pa bo glede snemanja telefonskih klicev okrepljen inšpekcijski nadzor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin