Ko boste naslednjič jezni zaradi napačne odločitve, pomislite na tole zgodbo

Internetno podjetje Yahoo! je imelo nekoč priložnost za nakup Googla. Zahtevana cena? Praktično drobiž, samo en milijon ameriških dolarjev. Ponudbo so zavrnili. Tržna kapitalizacija Googla in njegove matične družbe Alphabet danes znaša več kot pol bilijona (500 milijard) dolarjev, osiromašeni Yahoo! pa je prejšnji teden za več kot stokrat manj denarja kupil ameriški telekomunikacijski velikan Verizon.

Ko boste naslednjič jezni zaradi napačne odločitve, pomislite na tole zgodbo

Bilo je leto 1998 in Yahoo! je bil eno največjih internetnih podjetij na svetu, portal yahoo.com pa med uporabniki daleč najbolj priljubljena in obiskana spletna stran ter začetna točka za nadaljnje brskanje po spletu. Cena delnic Yahooja je bila tisti čas visoka in zanesljivo rasla, tik pred pokom balona dot-com je tržna kapitalizacija podjetja znašala okroglih 100 milijard dolarjev. 

Na vrata Yahooja sta takrat s poslovno ponudbo potrkala študenta z univerze Stanford. Larry Page in Sergey Brin. "Pozdravljeni, prodajava najin algoritem za spletne iskalnike PageRank. Vi ga zagotovo potrebujete, saj upravljate najuspešnejši brskalnik na spletu. Zanj hočeva milijon dolarjev." Pri Yahooju so jima pokazali vrata. Razvijali so namreč algoritem, prilagojen njihovim zahtevam. Zakaj bi zapravljali po nepotrebnem?

Larry Page (levo) in Sergey Brin (desno) Larry Page (levo) in Sergey Brin (desno)

Page in Brin sta nato istega leta ustanovila podjetje Google in zagnala istoimenski spletni iskalnik, katerega temelj je bil PageRank. Ta algoritem je namenjen razvrščanju spletnih strani v rezultatih iskanja ključnih besed glede na največjo ustreznost.

Yahoo! takšnega algoritma ni potreboval, saj ni želel, da bi uporabniki zapuščali njihovo spletišče. Yahoo! je bil in še vedno je namreč ne samo iskalnik, temveč tudi vir novic (Yahoo News) in znanja (Yahoo Answers), na primer. Včasih je gostil še spletne strani, ki so jih izdelovali uporabniki sami (legendarni portal Geocities). Algoritem PageRank pa uporabnike z iskalnika preusmerja na druge spletne strani. 

Takšne napake pri Yahooju niso več ponovili, kajne?

Google se je med uporabniki prijel in leta 2000 je celo Yahoo! med razvojem lastnega boljšega algoritma iskanja začel opravljati prek Googlove platforme (to je trajalo do leta 2004). Larry Page in Sergey Brin sta se Yahooju, ki je bil tisti čas še vedno večje podjetje od Googla, še enkrat približala leta 2002. Tokrat s prošnjo za finančno injekcijo v višini treh milijard evrov v zameno za konkreten kos njunega podjetja.

Če bi ponudbo sprejel, bi bil Yahoo danes nekaj desetodstotni lastnik Googla. Pa je (znova) ni.  Če bi ponudbo sprejel, bi bil Yahoo danes nekaj desetodstotni lastnik Googla. Pa je (znova) ni. 

Eden in drugi danes

Google - danes upravlja tri od desetih najbolj obiskanih spletnih strani. Alphabet, Googlova matična družba, ima danes drugo najvišjo tržno kapitalizacijo med vsemi podjetji na svetu (zaostaja le za Applom). Larry Page in Sergey Brin spadata med 20 najbogatejših ljudi na svetu.

Yahoo! - podjetje je zadnjih nekaj let poslovalo v rdečem in sprejemalo vprašljive poslovne odločitve (milijardni nakup družbenega omrežja Tumblr, ki Yahooju praktično ne ustvarja prihodka). Prejšnji teden je vodstvo Yahooja sprejelo ponudbo za prevzem. Ameriški telekomunikacijski operater Verizon bo za podjetje odštel 4,8 milijarde dolarjev. To je skoraj desetkrat manj, kolikor je za nakup Yahooja leta 2008 takratnemu direktorju Jerryju Yangu ponudil Microsoft

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano