Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
8. 1. 2016,
12.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Facebook Messenger hipno sporočanje Uber

Petek, 8. 1. 2016, 12.46

5 let, 2 meseca

Ko bo klepet zgolj začetek

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Velika skupina uporabnikov je izjemen zaklad in potencial, zato pri Facebooku razmišljajo, kaj ponuditi uporabnikom Messengerja, da bi tudi sami z njim čim več zaslužili.

Novembra 2014 je imel Facebook Messenger 500 milijonov uporabnikov, marca 2015 že 600 milijonov. Zgolj tri mesece za tem so jih pridobili še sto milijonov, zdaj pa je letvica že preskočila 800 milijonov. Vse to kljub nezadovoljstvu, da je Facebook komunikacijsko funkcionalnost izločil iz svoje osnovne aplikacije in za nadaljnjo rabo zahteval namestitev dodatne aplikacije.

Dovolj, da je Facebook Messenger po podatkih analitskega podjetja Nielsen pridobil naziv najhitreje rastoče aplikacije v letu 2015 in druge najbolj priljubljene aplikacije za operacijski sistem iOS. Če se sprašujete, katere je bika prva, je odgovor - Facebook.

Še zadnji naskok Pri Facebooku so začutili, da so tudi s svojo aplikacijo za komuniciranje dovolj močno prisotni in da je zdaj čas, da dokončno poračunajo s tekmeci in da z novimi priboljški še bolj pritrdijo svoje uporabnike nase. Na področju hipnega sporočanja jim je pravzaprav še edini tekmec, ki mu še gledajo v hrbet, klasično sporočanje s kratkimi sporočili (SMS).

Komuniciranje prek Messengerja ni podvrženo enakim vsebinskim in količinskim omejitvam, kot jih ima SMS, a kljub temu je poglavitna komparativna prednost Messengerja – prav uporabniška baza in preprostost iskanja po njej. Če želimo komu poslati SMS, moramo poznati prejemnikovo telefonsko številko, prek Messengerja zadošča zgolj ime, če je le na Facebooku (pa verjetno je). Ali končno prihaja vzpon videosporočanja? Videopogovore poznamo v svetu mobilnih komunikacij že dolgo, a nikoli niso zaživeli po pričakovanjih. Aplikacije, ki to omogočajo, še niso najbolj uporabniško prijazne, zato pri Facebooku v tem vidijo priložnost in obljubljajo izboljšave. Ne le pri videosporočanju dveh sogovornikov, temveč tudi pri skupinskem videoklepetu.

Trenutek za ta preboj je dober, ker, kot poroča TechCrunch, video na splošno postaja velika uspešnica med uporabniki mobilnih komunikacij.

Messenger želi postati storitveno središče Pred kratkim je Facebook napovedal, da bo mogoče naročati prevoze Uber neposredno iz aplikacije Messenger, a to je le en primer njihovih prizadevanj, da bi Messenger postal mesto za opravljanje čim več vsakodnevnih nalog. Če je bilo iskanje jedro spleta, klepet pa jedro mobilnega sveta, želi Facebook preusmeriti pozornost in uporabnike na neko novo osrednjo točko trgovanja, vsebine in še česa z novimi načini komunikacije med uporabniki in ponudniki – tudi kadar gre za učinkovitejše načine nudenja uporabniške podpore na daljavo. Na koncu šteje le zadovoljen uporabnik – najraje čim več njih Pot do zadovoljnega uporabnika vodi prek všečnih storitev, izdelkov in vmesnikov. Tudi takšnih malenkosti, ki jih morda sprva ne jemljemo resno, a ki kakšni drugi pomembni skupini uporabnikov veliko pomeni. Pri Messengerju se zavedajo, da so najstniki zelo pomembna skupina zanje – ne le zdaj in takoj, ampak tudi pozneje, ko bodo postali odrasli kupci in uporabniki.

Zato so začeli namenjati večjo pozornost tudi raznim emojijem in malenkostim, kot so sneženje ali padajoči srčki na zaslonu. Z umetno inteligenco bodo poskusili predvideti, kaj je najprimerneje za uporabnika in kaj mu ponuditi. Vse, česar SMS ne zmore in kar uporabnika lahko razveseli in – obdrži.

Ne spreglejte