Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
10. 12. 2015,
15.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

IoT internet stvari Audi General Motors

Četrtek, 10. 12. 2015, 15.51

7 let, 12 mesecev

Kje Samsung vidi prihodnost svojih avtomobilskih komponent?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Samovozeča vozila ter sistemi za obveščanje in zabavo - to bo žarišče njihovih prizadevanj za okrepitev prodaje njihove visoke tehnologije v avtomobilski industriji.

Samsung je v marsikaterem delu trga močnejši od svojega prav tako južnokorejskega tekmeca LG – toda ne na področju avtomobilske opreme. To namerava spremeniti (ali vsaj omiliti) z večjim poudarkom na samovozečih vozilih ter sistemih za obveščanje in zabavo (infotainment), poroča Bloomberg. Nove priložnosti za zaslone Prednost Samsunga, ki je največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov, je, da komponente za svoje naprave skoraj v celoti proizvaja sam – od čipov in akumulatorjev (baterij) do programske opreme (tudi takšne, zaradi katere se jezimo, da nam je v običajnih okoliščinah ne pusti odstraniti z naših naprav). Tudi pri okrepljenih prizadevanjih na avtomobilskem trgu bodo skušali izkoristiti to svojo prednost.

Trg avtomobilske opreme je za Samsung pomemben, ker z njim skušajo nadomestiti izpad dohodka na padajočem trgu televizorjev in na zasičenem trgu pametnih telefonov in tablic, kjer velikim proizvajalcem štrene mešajo predvsem novi kitajski (nizkocenovni) proizvajalci.

Toda priložnosti na avtomobilskem trgu, kjer bo vedno več povpraševanj po senzorjih in zaslonih, vidijo tudi drugi visokotehnološki igralci. Analitska skupina Gartner ocenjuje, da bo že v naslednjem letu trg polprevodnikov v avtomobilski industriji dosegel 32,7 milijarde ameriških dolarjev (okrog 30 milijard evrov). LG po partnerja v Ameriko, Samsung pa v Nemčijo LG že skoraj pet let z ameriškim proizvajalcem General Motors sodeluje pri razvoju električnih vozil. Oktobra sta partnerja objavila, da LG dobavlja 11 sistemov za General Motorsovo električno vozilo Bolt. Samsung pa si je partnerja našel v Evropi: pred tremi tedni so sklenili zavezništvo z Audijem, katerega prvi otipljivi sad bo dobava pomnilniških čipov za nadzorno ploščo, sistemov za obveščanje in zabavo (infotainment) ter naprednih aplikacij za lajšanje vožnje (driver assistance) v vozilih proizvajalca avtomobilov iz bavarskega Ingolstadta.

LG je v drugem letošnjem trimesečju na področju avtomobilskih delov ustvaril okrog 370 milijonov evrov, medtem ko Samsung rezultatov svoje enote za avtomobilsko opremo ne objavlja.

Ne spreglejte