Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 7. 2015,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefon Matic Tomšič

Torek, 28. 7. 2015, 9.25

8 let

Kitajski pametni telefon, ki znova straši Apple in Samsung

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eno najlepših lanskih presenečenj na področju mobilne telefonije, pametni telefon OnePlus One, je dobilo nadaljevanje. OnePlus 2 je od predhodnika boljši v vseh pogledih, ohranja pa nizko ceno.

Prvi pametni telefon kitajskega podjetja OnePlus, model One, je lani pozno spomladi uporabnikom ponudil zmogljivost najboljših telefonov z Androidom, kot je bil Samsungov Galaxy S5, za več kot polovico nižjo ceno. Po uradni poti ga je bilo mogoče kupiti samo s povabilom enega od predhodnih kupcev, kar je v kombinaciji z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno le še povečevalo ekskluzivnost. Izboljšani model le malce dražji od predhodnika Zdaj je dobil naslednika OnePlus 2, ki prinaša izboljšave na praktično vseh področjih, na srečo pa se niso uresničile govorice, da bo OnePlus 2 ob izidu veliko dražji od predhodnika. Znova bo na voljo v dveh različicah. Cena modela s 64 gigabajti prostora, ki bo na voljo najprej, bo približno 350 evrov, za 16-gigabajtni model pa bo treba odšteti približno 300 evrov. Prvi kupci bodo naročene OnePlus 2 začeli prejemati od 11. avgusta. Kaj je novega? Najprej tri osrednje novosti. Na OnePlus 2 je podobno kot pri Samsungovih paradnih konjih in iPhonih zdaj velik fizični gumb za preklop na domači zaslon, ki opravlja tudi nalogo čitalca prstnih odtisov. Na levi stranici je prostor našel drsnik za preklapljanje med tremi profili obveščanja (družbena omrežja, zgrešeni klici, sporočila SMS ali e-pošta).

Izhod micro-USB na spodnji strani telefona je zamenjal priključek USB-C, ki je hitrejši od danes aktualnega standarda USB 3.0, njegova še boljša lastnost pa je, da je lahko kabel med priklapljanjem obrnjen v katerokoli smer, podobno kot Applov Lightning.

OnePlus 2 sicer poganja eden najboljših procesorjev za mobilne naprave ta hip, Qualcomm Snapdragon 810 z osmimi jedri, ki delujejo pri frekvenci 1,8 gigaherca. Dražji model ima štiri gigabajte delovnega pomnilnika RAM, cenejši tri gigabajte kot prvi OnePlus One. Baterija je malce zmogljivejša kot predhodnikova (3.300 miliamperov v primerjave s 3100 mAH). V telefon je mogoče vstaviti tudi dve kartici (nano)SIM, a znova žal nobene spominske (microSD).

Zaslon glede na dimenzije (5,5 palca) in ločljivost (1080 x 1920 pik) ostaja enak, so pa Kitajci malce izboljšali svetlost. OnePlus 2 naj bi imel trenutno najsvetlejši zaslon med vsemi najboljšimi pametnimi telefoni na trgu, piše portal Android Authority. Senzor fotoaparata ima še vedno 13 megapikslov, a kamera zdaj pozna tudi optično stabilizacijo slike in ima boljšo zaslonko, zaradi katere bodo dobre fotografije nastajale tudi takrat, ko razpoložljive svetlobe ne bo na pretek.

Po nekaj pravnih težavah na določenih trgih se je OnePlus odrekel operacijskemu sistemu Cyanogen, OnePlus 2 pa poganja OxygenOS, ki je tako kot Cyanogen predelana napredna različica Androida 5.1.

Vabila za nakup ostajajo Podobno kot pri predhodniku telefona OnePlus 2 po uradni poti tudi tokrat ne bo mogoče kupiti brez vabila, a bo tega zdaj mogoče dobiti na več načinov – od nekoga, ki je telefon že kupil, prek nagradnih iger podjetja OnePlus in prek rezervacije. To lahko opravite na spletni strani oneplus.net in pridružili se boste čakalnemu seznamu. Ko nekdo vabila za nakup OnePlus 2 ne bo izkoristil, ga bo prejel potencialni kupec z rezervacijo. Med pisanjem na vabilo čaka že več kot 350 tisoč posameznikov.

V podjetju OnePlus sicer obljubljajo, da bo pametni telefon letos v krajšem času dobilo več uporabnikov, saj bo zaloga zaradi razširjene proizvodnje glede na lansko leto večja od 30- do 50-krat. OnePlus 2 bo lahko tako še uspešneje opravljal poslanstvo trna v peti Samsungu, Applu in preostalim velikanom mobilne telefonije, ki podobno zmogljive modele prodajajo za dvakrat višjo ceno.

Ne spreglejte