Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
23. 8. 2017,
17.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

2

Natisni članek

digizgodbe Kitajska železnice vlak hitri vlaki Fuxing

Sreda, 23. 8. 2017, 17.09

6 let, 7 mesecev

Med Pekingom in Šanghajem uro hitreje

Kitajski hitri vlaki želijo znova podirati hitrostne rekorde

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

2

Fuxing, Kitajska, hitri vlak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Leta 2011 sta dve veliki nesreči kitajskih hitrih vlakov te pospravile s tirov, a zdaj, dobrih šest let pozneje, se obeta srečnejše nadaljevanje zgodbe.

Pred šestimi leti sta se na kitajskih hitrih vlakih zgodili dve hudi nesreči, ki sta terjali 40 življenj. Državna preiskava, ki jima je sledila, je razkrila velike pomanjkljivosti in korupcijo širokih razsežnosti, zaradi katere so dva visoka uradniku celo pogojno obsodili na smrt.

Zdaj so se kitajski hitri vlaki vrnili na tire in ob tem kitajske državne železnice ne skrivajo ambicij: potegovali se bodo za naslov najhitrejših vlakov na svetu.

Postopoma do 350 kilometrov na uro

Prvi prenovljeni kitajski hitri vlaki so začeli voziti 26. junija letos, a še ne s polnimi hitrostmi. Toda že naslednji teden bodo nekateri izmed njih lahko zapeljali s hitrostmi okrog 350 kilometrov na uro. Za potnike med Pekingom in Šanghajem to pomeni skoraj ena ura manj vožnje.

Hitre železnice so zelo pomemben projekt kitajskih oblasti. Po korupcijskem škandalu leta 2011 se kitajski hitri vlaki z novim imenom podajajo na novo pot. | Foto: Reuters Hitre železnice so zelo pomemben projekt kitajskih oblasti. Po korupcijskem škandalu leta 2011 se kitajski hitri vlaki z novim imenom podajajo na novo pot. Foto: Reuters

Do druge polovice septembra bo že sedem kompozicij lahko upoštevalo povišano hitrostno omejitev. Temu primerno so jim nadeli tudi novo ime: Fuxing v kitajščini pomeni pomlajevanje.

Vsi novi kitajski hitri vlaki so zdaj opremljeni z nadzornim sistemom, ki bo v primeru izrednega dogodka vlak upočasnil ali celo ustavil.

Cilj: 400 kilometrov na uro

Kitajska ima skoraj 20 tisoč kilometrov prog, namenjenih za vlake visoke hitrosti, ki so za kitajsko oblast zelo pomemben projekt. Razmišljajo tudi o načinih nadgradnje infrastrukture, ki bi omogočila hitrosti vlakov kar do 400 kilometrov na uro.

Ne spreglejte