Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
12.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

otrok šolar računalnik heker Matic Tomšič

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 12.47

7 let, 12 mesecev

Ker je na učiteljevem računalniku zamenjal ozadje, so najstnika obtožili kiberkriminala

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
14-letni ameriški osmošolec se je prejšnji teden prijavil v osebni računalnik učitelja in ozadje zamenjal s fotografijo dveh moških, ki se poljubljata. Lokalni šerif ga je zaradi tega aretiral.

V Združenih državah Amerike je nepooblaščeno dostopanje do računalniškega sistema kriminalni prekršek, ki se kaznuje z zaporom. Pa to velja tudi v primeru, ko se učenci, ki poznajo učiteljevo geslo, malce pošalijo?

Absolutno, glede na nedavno dogajanje v eni od šol v mestu Holiday v ameriški zvezni državi Florida. Kot poroča časnik Tampa Bay Times, naj bi 14-letni osmošolec Domanik Green prejšnji teden uporabil administratorsko geslo in se prijavil v učiteljev osebni računalnik. Nato je sliko ozadja zamenjal s podobo dveh moških, ki se poljubljata, in nekaj homoseksualnih fotografij raztrosil tudi po mapah na namizju.

"Želel sem zabavati sošolce, ne pa pristati v priporu" Kot je pozneje povedal Green, je z vdorom (ki to pravzaprav ni bil, saj je poznal geslo) želel le zabavati sošolce, ne pa tudi dostopati do preizkusov znanja, ki so bili shranjeni na računalniku. Kot še piše Tampa Bay Times, je najstnik pojasnil, da administratorsko šolsko geslo za igranje spletnih iger in videopogovore uporabljajo praktično vsi učenci. Uganiti naj bi ga bilo zelo lahko, saj gre za priimek enega od učiteljev.

14-letni kiberkriminalec? Lahkotnega pojasnila pa po pisanju portala ni sprejelo vodstvo šole. Ne le, da so 14-letnika suspendirali, prijavili so ga tudi floridskim oblastem, ki so najstnika aretirale in priprle. Lokalni šerif je za Tampa Bay Times povedal, da šola zagotovo ne bi poklicala policije, če v ozadju ne bi bilo nekaj resnejšega.

Domanik Green je bil iz pripora že izpuščen. Čaka ga postopek na sodišču, saj je obtožen kiberkriminalnih dejavnosti. Po poročanju portala Slate je radikalna obtožnica v spletnih skupnostih že sprožila buren odziv. Po mnenju uporabnikov foruma Reddit obstaja precej hujših načinov, na katere jo lahko učenci z znanjem računalništva zagodejo učiteljem. Naštevali jih ne bomo.

Ne spreglejte