Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
27. 1. 2016,
17.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Google davek Velika Britanija davčne oaze

Sreda, 27. 1. 2016, 17.05

5 let, 6 mesecev

Kdo je tako močen, da z Veliko Britanijo baranta za davke?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Google je dosegel poravnavo z britansko davkarijo, a vlada zdaj namiguje, da je bil dogovor preveč popustljiv za državno blagajno. Francozi zahtevajo še več, a za zdaj še niso uspešni.

Komaj 170 milijonov evrov davka na kar 9,5 milijarde evrov dobička v desetih letih – samo toliko bo Google nakazal v britanski proračun glede na dogovor, ki so ga sklenili s tamkajšnjo davčno upravo.

Niti 1,8 odstotka davka je breme, ki si ga marsikdo lahko samo želi, kajti tovrstni davki običajno znašajo 20 in več odstotkov. Tudi v Sloveniji.

Ne pa v davčno ugodnih državah, kot so Irska, Luksemburg ali Makedonija, kjer je ta stopnja nižja tudi za polovico.

Britanska vlada zato želi poudariti, da pri sklepanju tega dogovora niso sodelovali, temveč se je v imenu države pogovarjala izključno finančna uprava. Predstavnik za stike z javnostmi premierja Davida Camerona je povedal, da je dogovor dober, a mu ni želel pripisati lepših besed, kot so to storili pri finančni upravi.

Kreativno računovodstvo odžira davek mnogo državam

Evropske države imajo velike težave pri pobiranju davkov od multinacionalk, ki izkoriščajo razlike v davčnih zakonodajah posameznih držav Unije.

Z registracijo v davčno ugodnejših državah prodajo v drugih državah prikažejo prek teh podružnic, zaradi česar države, kjer je prodaja dosežena, ostanejo brez kakršnegakoli davčnega dohodka. Z ustvarjalnim oblikovanjem podružnic drugje in ustvarjalnim računovodstvom se uspešno izogibajo evropskim davkarijam predvsem tam, kjer so obremenitve višje.

Tudi londonski župan Boris Johnson ni zadovoljen, kako velike korporacije izigravajo davčne obveznosti. "Vsi si želimo malo preglednosti glede tega, kje dobički nastajajo, in dogovor, koliko je za to treba plačati. Skrbi nas, da glede tega transparentnosti pravzaprav ni."

Francozi terjajo še več

Tudi Francozi terjajo davek od Googla, in sicer bistveno višji znesek, pravijo nasprotniki sklenjenega britanskega dogovora, zagovorniki pa jim odgovarjajo, da Francija do zdaj ni dobila še nič od zahtevanega in da bodo šele videli, kaj bo s francoskim zahtevkom.

Britanska davčna uprava med tem zatrjuje, da so v (nizkem) dogovorjenem znesku zajete vse Googlove davčne obveznosti, vključno z obrestmi in globami. Nekaj odstotkov torej pokriva 20 in več odstotkov davka – kje potem odpove matematika?

Ne spreglejte