Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
21.37

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Microsoft Google Apple IBM Oracle poslovanje Srdjan Cvjetović

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 21.37

7 mesecev, 1 teden

Kdo ima dober poldrugi milijon evrov letnih prihodkov na zaposlenega?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav ima že Microsoft zavidanja vreden dobiček na zaposlenega, se Google in Apple lahko pohvalita še z bistveno višjimi vrednostmi.

Podatki za fiskalno leto 2013, ki zajema podatke od junija 2012 do junija 2013, so razkrili, da ima Microsoft 786.400 ameriških dolarjev (skoraj 580 tisoč evrov) letnih prihodkov na zaposlenega, od tega 220.800 ameriških dolarjev (dobrih 162 tisoč evrov) čistega dobička na zaposlenega. Čeprav gre za vrednosti, ki jih mnogi lahko le sanjajo, sta njegova tekmeca Google in Apple poslovno še bistveno bolj učinkovita oziroma ustvarita več prihodkov in večji zaslužek na zaposlenega.

Ali bo Microsoft boljše številke iskal z odpuščanji? Zgornja statistika bi danes verjetno kazala nekoliko nižje številke že zaradi spremenjenega števila zaposlenih v Microsoftu. Ko so delali te izračune, je imel Microsoft okoli sto tisoč zaposlenih, to število pa se je s prevzemom Nokijinega oddelka za mobilno telefonijo občutno povečalo.

Zato postajajo namigi, da se Microsoft pripravlja na večje odpuščanje, ki bi lahko zajemalo desetino njegovih zaposlenih, še verjetnejši, kajti lastnike zanima predvsem poslovna učinkovitost. Microsoftu že zdaj ostaja v tolažbo, da sta IBM in Oracle, ki sta usmerjena predvsem na poslovne uporabnike, na tej lestvici za njim.

Apple (ostaja) na vrhu poslovne učinkovitosti Že Google s svojimi približno 48 tisoč zaposlenimi dosega višje vrednosti: 1.252.700 ameriških dolarjev (dobrih 920 tisoč evrov) letnih prihodkov na zaposlenega, od tega 270.500 ameriških dolarjev (skoraj 200 tisoč evrov) čistega dobička.

Toda tudi Google se mora sprijazniti s tem, da v tej disciplini od daleč gleda v hrbet svojemu večnemu tekmecu z jabolčnim logotipom. Apple je v zadnjem končanem fiskalnem letu ustvaril 2.128.400 ameriških dolarjev (1,56 milijona evrov) prihodkov na vsakega od svojih približno 80 tisoč zaposlenih, od tega je bilo 461.200 ameriških dolarjev (skoraj 340 tisoč evrov) čistega dobička.

Ne spreglejte