Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2018,
6.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

FOTO: Thinkstock

Natisni članek

pametni telefon starši otroci advertorial Nazaj v šolo

Četrtek, 21. 6. 2018, 6.00

2 meseca, 1 teden

Kdaj otroku kupiti prvi mobilni telefon?

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

FOTO: Thinkstock

Spar mobil

Živimo v času, ko nas tehnologija in tehnika spremljata na vsakem koraku in moderni človek si vsakdana brez mobilnika, pametnega telefona ne more več predstavljati. Seveda so v koraku s časom tudi naši otroci, tudi tisti najmlajši.

V svetu najstnikov in odraslih je uporaba mobilnega telefona za lažjo komunikacijo in usklajevanje urnika nekaj povsem običajnega. Telefon je sicer že zdavnaj prerasel prvobitno namensko funkcijo - sporočanja. Pameten telefon je prijeten družabnik, hranilec in ustvarjalec spominov. Z njimi namreč lahko počnemo tako rekoč vse, z leti pa so pametni telefoni postali pravcati osebni računalniki v žepih.

Kaj pa pri otrocih? To je vprašanje, na katero ima stroka različne odgovore, toda slej ko prej pride trenutek, ko je nakup mobilnika neizogiben.

Takrat moramo dobro vedeti, kako naše najmlajše premišljeno pospremiti v svet mobilne telefonije.

Časi se pač spreminjajo

Nekaj je zagotovo - želje po mobilnih telefonih imajo vse mlajši otroci. Mnenja, kdaj kupiti otroku mobilnik, so deljena. Medtem ko nekateri starši menijo, da ga otrok ne potrebuje do srednje šole, ga drugi svojemu kupijo že pred osnovno šolo.

Tako kot ima vsak kovanec dve strani, je podobno tudi pri mobilni telefoniji in otrocih. Ne moremo trditi, da je zgodnje mobilno "opismenjevanje" nujno, a obenem živimo v dobi, v kateri si ne moremo privoščiti popolne mobilne izolacije, saj lahko s preprostim omejevanjem otrokom tudi škodimo.

Kljub vsem pravilom, starševskemu nadzoru in drugim sankcijam je potrebno pametne telefone sprejeti kot del vsakdana tako odraslih kot mladostnikov.

Mobilni telefoni - pereča tema, zlasti v povezavi z najmlajšimi. Kdaj je torej primerna starost, da otroku kupimo prvi telefon? | Foto: Mobilni telefoni - pereča tema, zlasti v povezavi z najmlajšimi. Kdaj je torej primerna starost, da otroku kupimo prvi telefon?

"Zakaj ga sploh potrebuje"?

Ključno vprašanje, na katero si morate starši odgovoriti, preden otroku kupite telefon, je: zakaj ga potrebuje?

Predvsem se držite tega, da otroku ne kupujete telefona zato, da boste s tem rešili njegov dolgčas, še posebej ne, če se vam ne zdi dovolj odgovoren, da bi sam skrbel zanj.

Upoštevajte tudi, da otrok ne potrebuje najnovejše različice pametnega telefona, dovolj bo že bolj običajen telefon. To je povsem dovolj, da boste lahko preverili, kje se otrok nahaja in kaj počne, otroci pa bodo lahko poklicali za prevoz s treninga ali iz knjižnice.

Kaj je pokazala raziskava izpred treh let?

Določanje starostne meje, pri kateri je otroku primerno kupiti mobilni telefon, se sicer po eni strani ne zdi smiselno, saj je ta pri vsakem otroku drugačna, torej se odločajte predvsem glede njihove zrelosti in odgovornosti. A vseeno si poglejmo, kaj so pokazale raziskave.

Spar Slovenija je leta 2015 v sodelovanju z agencijo Ipsos izvedla raziskavo o uporabi mobilne telefonije. Vanjo je bilo vključenih 100 staršev z otroki, starimi med 6 in 12 let, in 107 otrok ali staršev z otroki, starimi med 13 in 18 let.

Raziskava je pokazala, da ima dve tretjini otrok med šestim in dvanajstim letom svoj mobilni telefon, polovica od njih pametnega. Večina slovenskih staršev meni, da naj otrok dobi mobilni telefon pri desetih letih.

Da je to najprimernejša starost, je odgovorilo 34 odstotkov staršev otrok, starih od 6 do 12 let, ter 42 odstotkov staršev mladostnikov, starih od 13 do 18 let.

Svoj mobilni telefon ima skoraj dve tretjini otrok, skoraj polovica od njih pametnega. Med mladostniki imajo mobitel skoraj vsi (99 odstotkov) in skoraj vsi (92 odstotkov) pametnega.

Dialog in še enkrat - dialog

Pametni telefoni so izjemno pomemben del modernega sveta in, kot vse kaže, nimajo namena oditi v bližnji prihodnosti. Torej se je z otroki bolje pogovoriti in jih tako pripraviti na njihovo uporabo, hkrati pa jim razložiti izvore strahov, ki so večinoma prisotni pri starših.

Strokovnjaki poudarjajo, da je ključna naloga staršev naučiti otroka kritičnosti in odgovornosti, za kar pa ne potrebujemo tehničnega znanja o telefonih. Pomembno je, da že v začetku postavite smernice glede uporabe telefona, odvisno od starosti otroka. Torej, katere aplikacije so dovoljene in katere ne, kdaj uporabljati telefon in koliko časa.

Veliko pozornosti namenite predvsem vsem ostalim funkcijam, ki jih ponuja mobilni, pametni telefon. Telefon je namreč tudi fotoaparat in videokamera z dostopom do interneta in družabnih omrežij, tako se prek njega hitro širijo in objavijo fotografije in posnetki, tudi taki manj primerni.

Kljub vsem pravilom, starševskemu nadzoru in ostalim sankcijam, je potrebno pametne telefone sprejeti kot del vsakdana tako odraslih kot mladostnikov. | Foto: Kljub vsem pravilom, starševskemu nadzoru in ostalim sankcijam, je potrebno pametne telefone sprejeti kot del vsakdana tako odraslih kot mladostnikov.

Ravnotežje med "preveč" in "nič"

Potrebno je najti "zdravo" ravnotežje med "preveč" in "nič". Najslabše je, če otroku popolnoma odvzamemo telefon, kajti ta je dandanes pomemben del socialnega življenja. Strokovnjaki svetujejo, naj se starši poglobijo v otrokove interese in tako najdejo "pravo formulo", ki navsezadnje zadovolji otrokove želje, hkrati pa poskrbi za miren spanec staršev.

Priporočamo vam, da svojim nadobudnežem v branje ponudite spodaj zapisana ključna, zlata, "pravila".

Pet odličnih nasvetov za tiste, ki so pravkar dobili prvi mobilni telefon

Končno! V uporabo si prejel svoj prvi mobilni telefon in zdi se ti, da si velik in resen. Kar je res. Je pa fino, da s pametno in odgovorno uporabo mobilnega telefona to resnost dokažeš.

Pri tem naj ti pomaga naslednjih pet zlatih pravil.

1. SPOŠTUJ POSTAVLJENA PRAVILA

Skupaj s starši postavite pravila, kdaj in koliko časa dnevno lahko uporabljaš mobilni telefon. Ta pravila upoštevaj brez nerganja in ugovarjanja. Podobno velja za spoštovanje pravila uporabe telefona v šoli.

2. KO TE KLIČEJO STARŠI, SE JAVI

Ko te kličeta mama ali oče, te verjetno ne kličeta kar tako za hec, ampak gre verjetno za kaj pomembnega. Ne delaj se, da klica ne slišiš, ampak se javi, da ne bosta po nepotrebnem v skrbeh zate.

3. PRED NALAGANJEM APLIKACIJ VPRAŠAJ ZA DOVOLJENJE

Četudi imaš svoj uporabniški račun za nalaganje aplikacij, je pomembno, da pred nameščanjem za dovoljenje vprašaš starše. Malo zato, da se oni odločijo, kaj je primerno zate, malo pa zato, ker lahko hitro porabiš veliko denarja z nakupi znotraj aplikacij.

4. TELEFON NEHAJ UPORABLJATI NAJMANJ ENO URO PRED SPANJEM

Večina sodobnih telefonov oddaja modrikasto svetlobo. Ta zmanjšuje izločanje melatonina – to pa je snov, ki možganom sporoča, da je čas za spanje in počitek. Torej: zadnja ura dneva naj bo namenjena umirjanju, branju.

5. KO SI Z NEKOM OSEBNO, ODLOŽI TELEFON

Če med tem, ko se z nekom sprehajaš, sediš za mizo pri kosilu ali večerji ali se družiš, ves čas pogleduješ po mobilnem telefonu, mu s tem nespoštljivo sporočaš, da te njegova družba dolgočasi in da je telefon zanimivejši od njega.

Telefonirajte "šparovno". SPAR MOBIL je enostaven in ugoden ponudnik mobilnih storitev. | Foto: Telefonirajte "šparovno". SPAR MOBIL je enostaven in ugoden ponudnik mobilnih storitev.

Predplačniška telefonija

Starši, svoje otroke lahko v svet mobilne telefonije premišljeno popeljete z odlično ponudbo Spar Mobil - enostavnim in ugodnim ponudnikom mobilnih storitev. Za mlade v tej starostni skupini se namreč še posebej priporoča predplačniška telefonija.

Zakaj? Za uporabo ne potrebujete pogodbe, ne plačujete mesečne naročnine, niti vezave niti priključne takse. Obenem imate nadzor nad porabo, pa tudi preverjanje stanja na računu je preprosto.

Polnitev računa je sicer mogoča v vseh trgovinah SPAR in INTERSPAR, prek aplikacije in spletne strani. 

Pogled v šolsko spričevalo

Glede na to, da se bliža konec šolskega leta, smo njihovo ponudbo primerjali s šolskim spričevalom. Poglejmo, kako se je odrezala.

Signal: odl (5)

Spar Mobil deluje v zanesljivem omrežju Telekoma Slovenije.

Uporabnost: odl (5)

Z novo, preprosto aplikacijo hitro napolnite račun in preverjate porabo.

Ponudba: odl (5)

Za samo 6,99 evra dobite kar 6000 enot, ki jih lahko neomejeno porabljate tudi v državah EU.

Počitnice: odl (5)

S posebno ugodno ponudbo Spar Mobil boste zlahka ostali povezani vedno in povsod – zakupljene enote lahko namreč v državah EU porabljate, kakor vam ustreza, za počitniški bonus pa lahko dokupite še 20 GB za porabo na Hrvaškem.

Enostavnost: odl (5)

Zakupljene enote lahko porabljate po svoje, brez zapletenih shem in preračunav.


Ne spreglejte