Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
21. 3. 2017,
10.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

roboti CeBIT

Torek, 21. 3. 2017, 10.59

6 let, 6 mesecev

CeBIT 2017

Kdaj nas bodo roboti prehiteli?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Roboti nas bodo prehiteli, ko bodo imeli čustva, menijo številni strokovnjaki s področja umetne inteligence.

Kdaj se bo to zgodilo, je vprašanje, na katero v strokovnih krogih odgovarjajo zelo različno. Toda nobenega dvoma ni več, da je interakcija med ljudmi in roboti vedno bolj podobna človeškim interakcijam, kar so nam potrdili tudi na razstavnem prostoru nemškega zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave.

Avtomobilski proizvajalci bodo postali ponudniki prevoza

Pri razvoju avtonomno vodenih vozil sodelujejo tudi (veliki) telekomunikacijski operaterji. Nemški operater Vodafone je tako pokazal, kako z novo komunikacijsko tehnologijo LTE-V2X vozila znamke Audi že komunicirajo med seboj. Za zdaj zgolj na preizkusnih poligonih, a vendarle po vedno več scenarijih, ki ustrezajo dejanskim prometnim razmeram.

Prihodnost samovozečih vozil bo spremenila naš odnos do avtomobilov, so prepričani pri nemškem Vodafonu in pri kitajskem proizvajalcu telekomunikacijske opreme Huawei. Za domačo uporabo jih ne bomo več tako množično kupovali, temveč bomo, vsaj v mestnem prometu, čedalje pogosteje najemali storitve prevoza.

Fotogalerija
1 / 12

Iz priljubljenega domačega izdelka se bodo avtomobili, seveda precej drugačni kot danes, spremenili v sredstvo za zaželeno in učinkovito storitev, so prepričani pionirji samovozečih vozil. Pričakujejo, da bomo že v bližnji prihodnosti najemali tudi druge različne vrste vozil, na primer električna kolesa.

V ta trend bi se lahko vključili tudi današnji avtomobilski proizvajalci, ki se utegnejo nadgraditi ali pozneje celo preleviti v ponudnike storitev, smo slišali na Huaweievem oddelku telekomunikacijske infrastrukture, kjer pri takem pogledu nikakor niso osamljeni.

Napredne storitve tam, kjer si jih za zdaj morda še niti ne predstavljamo

Internet stvari odpira pot tudi do pametnejših mest in pametnejših storitev na vseh ravneh življenja, tudi na za današnje predstave najbolj nenavadnih krajih. Si predstavljate pametne koše za smeti v vlakih, ki bi sprevodnika ali koga drugega na železnicah opozorili, da jih je treba izprazniti? Točno to razvijata Vodafone in DB Systel, enota nemških železnic za razvoj storitev.

Prepričani so, da bodo podobne postavitve v prihodnosti na kolodvorih skrbele za čistočo in privlačen videz postaj, zlasti velikih, kjer je brez pomoči tehnologije težko takoj vedeti, kdaj in kje je treba ustrezno vzdrževalno ukrepati.

CeBit | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Droni niso zgolj igrača in fotografski pripomoček

Med aplikacijami za pametno mesto so tudi tiste, ki prispevajo k boljši javni varnosti, vroči temi tudi na lanskem CeBIT. Tudi tukaj se pojavljajo povsem nove aplikacije. Pametna brezpilotna letala (droni), okrepljena s kamerami visoke ločljivosti in mobilno povezljivostjo četrte generacije, bodo lahko odkrivala pogrešane osebe, a tudi sumljive in iskane osebe, celo v množici kakšne velike prireditve. V teh občutljivih časih bo to lahko neprecenljiva pomoč ne le za varuhe red, temveč za vsakogar od nas, ki se zanaša na učinkovito javno varnost.

Nič več napačnih konfekcijskih številk

Ste kdaj pomislili, da nam navidezna resničnost lahko pomaga pri (zlasti spletnem) nakupovanju oblačil in obutve? Ena od glavnih ovir za pogostejše spletno nakupovanje oblačil in obutve je, da pri nakupu na daljavo nimamo možnosti pomeriti želenega kosa. Že res, da imajo spletni prodajalci dobro utečene mehanizme vračanja in menjave blaga, ki kupca pogosta neposredno ne bremenijo, toda to je še vedno velik udarec nakupovalni izkušnji. Ob tem odvečni prevozi in dostave bremenijo okolje in logistiko.

Nič več, pravijo v nemškem zagonskem (startup) podjetju doob 3D. Njihova rešitev predvideva izdelavo osebnega tridimenzionalnega profila vsakega kupca, s katerim bo lahko ta virtualno, a vendarle zanesljivo preveril velikost (in splošni vtis) pred nakupom. Vračil bo tako manj, zadovoljnih kupcev pa več, obljubljajo snovalci te rešitve.

Ne spreglejte