Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
5. 1. 2016,
12.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

General Motors Lyft samovozeča vozila mestni prevoz taksi

Torek, 5. 1. 2016, 12.40

7 let, 12 mesecev

Kdaj bomo imeli samovozeče taksije?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novica o veliki naložbi družbe General Motors v podjetje Lyft ima bistveno globlji pomen - gre za korak k oblikovanju in uveljavljanju poslovnega modela osebne mobilnosti.

Ali si lahko zamislite prihodnost, v kateri ne bomo imeli lastnih avtomobilov, temveč bomo lahko priklicali pametno vozilo, ki nas bo pobralo na naši lokaciji, odpeljalo na želeni cilj in nato nadaljevalo pot z naslednjim potnikom? Takšna za zdaj še futuristična ideja obljublja velike prihranke časa in virov, a zahteva tudi ogromno omrežje samovozečih vozil, ki bi zmoglo zadovoljiti potrebe na milijone ljudi za njihove predvsem mestne vožnje. Ideja učinkovite prihodnosti, o kateri sanjajo tako nekateri znanstveniki kot tudi nekateri potencialni uporabniki in proizvajalci. Začelo se bo z običajnimi, a v internet povezanimi avtomobili Ameriški avtomobilski proizvajalec General Motors bo svojo pot k uresničitvi tovrstnih sanj nadaljeval z družbo Lyft, ki se ukvarja s taksi prevozi in deljenimi prevozi – podobno kot Uber. Temu sodelovanju bo General Motors namenil pol milijarde ameriških dolarjev (okrog 455 milijonov evrov), za kar bo med drugim dobil tudi mesto v Lyftovi upravi in s tem pomemben vpliv pri sprejemanju njihovih poslovnih odločitev.

Sprva bo avtomobilski proizvajalec voznikom storitev Lyft zagotavljal običajna vozila, ki bodo za potrebe voznikov in potnikov opremljena s sistemi za omrežno povezovanje, kot je OnStar, poroča The Washington Post.

Nova oblika tekmovalnosti med avtomobilskimi proizvajalci Toda pravi namen tega sodelovanja je ostati v ritmu ambiciozne igre ustvarjanja omrežja samovozečih vozil, ki ga je Lyftov tekmec Uber postavil s tem, ko je lani skoraj v celoti odkupil enoto za robotiko ameriške univerze Carnegie Mellon, GM-jev tekmec Ford pa domnevno z Googlom. Na obzorju je torej povsem novo področje tekmovalnosti v avtomobilski industriji.

Čeprav so samovozeči avtomobili še precej daleč od vsakdana, tekmovalnost tehnoloških in avtomobilskih podjetij že prehaja v naslednjo fazo: oblikovanje poslovnega modela osebne mobilnosti. Novopečena partnerja se ne upata postaviti časovnih okvirov za uresničevanje tega projekta, ki bo gotovo nastajal še veliko let. Jasno pa je, da se v avtomobilski industriji zavedajo pomena in priložnosti pričakovanih sprememb v osebnem mestnem prevozu, zato si prizadevajo biti korak pred konkurenco. Kakšna bo prodaja avtomobilov leta 2030 Medtem ko bo prodaja avtomobilov rasla predvsem na račun dozorevanja razvijajočih se trgov, bodo samovozeča vozila in prevozniške storitve na zahtevo prodajo avtomobilov v velikih mestnih središčih nekoliko zavirala, poudarja najnovejša raziskava svetovalne družbe McKinsey & Company. Prav tako predvidevajo, da bo leta 2030 morda že 15 odstotkov prodanih avtomobilov samovozečih, ena desetina pa ne bo v zasebni lasti, temveč bo opravljala takšne storitve. Prihodnost, ki je, tudi če se uresniči zgolj delno, proizvajalci avtomobilov ne smejo prezreti.

Ne spreglejte