Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
9. 7. 2014,
11.19

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

banka mobilno bančništvo spletno bančništvo

Sreda, 9. 7. 2014, 11.19

3 leta, 11 mesecev

Kdaj bo mobilno bančništvo prevladalo nad spletnim?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V petih letih, ocenjujejo analitiki. V tem času naj bi po njihovih ocenah število uporabnikov mobilnega bančništva zraslo z današnjih 800 milijonov na 1,75 milijarde.

V družbi Juniper Research še navajajo, da se bo na nekaterih zrelih trgih, kot so jih opisali, ta preobrat zgodil že prej, in ob tem omenjajo Bank of America, ki je že lani razkrila, da imajo več uporabnikov na svojih mobilnih storitvah kot na spletnih. Prednost mobilnega na razvijajočih se trgih Priložnost za mobilno bančništvo so tudi razvijajoči se trgi, predvsem države z veliko prebivalci, kot sta Kitajska in Indija, kjer je uporabniško povpraševanje največje, obenem pa je prav tam mobilni dostop do elektronskega poslovanja z banko uporabnikom pogosto prej in lažje dostopen kot spletno bančništvo, še ocenjuje isti vir. To pripisujejo veliko večji razširjenosti pametnih mobilnih telefonov v primerjavi s tradicionalnimi računalniki med prebivalci teh trgov in boljši pokritosti mobilnih omrežij v primerjavi s stacionarnim širokopasovnim dostopom. Nabor in obseg storitev še nekoliko zaostajata Ob tem je sicer treba pripomniti, da v teh primerih pojem mobilno bančništvo pogosto zajema tudi preproste storitve, ki temeljijo na sporočilih SMS, ki smo jih na razvitejših trgih praviloma že presegli. Na naprednejših trgih se od mobilnega bančništva pričakuje že popolna bančna funkcionalnost z enakim naborom storitev in možnosti, kot to zagotavljajo spletno bančništvo in obiski v bančnih poslovalnicah, a najpogostejši pomislek, ki ga ob tem omenjajo uporabniki, je zagotavljanje varnosti. Razvijalcem tako velik izziv ostajata ustvarjanje primernih varnostnih rešitev in razbijanje neupravičenih strahov tam, kjer je za varnost že ustrezno poskrbljeno.

Med storitve mobilnega bančništva se prišteva tudi obveščanje s kratkimi sporočili (SMS), ki ga tudi večina naših bank ponuja kot dodatno plačljivo storitev ob dogodkih, kot so prejete zahteve za plačilo blaga ali storitev na bančnih ali plačilnih karticah, prilivi na osebni račun, prekoračitve …

Ne spreglejte