Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
6. 8. 2014,
9.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefoni Moto G Xiaomi OnePlus Matic Tomšič

Sreda, 6. 8. 2014, 9.58

6 let, 6 mesecev

Kateri pametni telefoni za razumno ceno ponujajo največ?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uporabniku, ki želi sodoben in zmogljiv pametni telefon, za odlično izkušnjo ni treba poseči po šestoevrskih HTC One M8 ali Samsung Galaxy S5. Ogromno namreč ponujajo tudi nekateri pol cenejši modeli.

Google Nexus 5 Najnovejši pametni telefon v seriji Nexus, ki je izšel konec oktobra 2013, je za Google že drugič zapored izdelal LG. Pogled na seznam njegovih lastnosti je zavajajoč, saj bi jih prej kot napravi, ki je glede na ceno umeščena v srednji razred, pripisali paradnemu konju Samsunga ali HTC-ja.

Pa ni tako. Glede na performans se Nexus 5 (štirijedrni procesor Snapdragon 800 2,26 GHz, 2 GB delovnega pomnilnika, zaslon IPS z ločljivostjo Full HD) brez težav kosa z najboljšimi telefonskimi predstavniki lanske in letošnje generacije. Zaradi (delnega) Googlovega porekla je bil Nexus 5 tudi odskočna deska za mobilni operacijski sistem Android 4.4 KitKat. Več podrobnosti o pametnem telefonu lahko preberete v našem opisu. Cena za različico s 16 gigabajti pomnilnika brez vezave pri operaterju: 300 evrov.

Motorola Moto G Nizka cena ne pomeni nujno povprečne kakovosti, kar je z modelom Moto G bolj kot komurkoli drugemu v zadnjih mesecih uspelo dokazati Motoroli. Recept za napravo, ki je hitro postala Motorolin najbolje prodajani pametni telefon vseh časov, je bil preprost. Dobre, celo vrhunske komponente so oklestili ravno toliko, da je Moto G ohranil najnižjo mogočo ceno, odjemalcem pa se zdel še vedno zelo ali pa vsaj dovolj privlačen.

Kaj bo dobrega? Moto G poganjata štirijedrni procesor Snapdragon 400 s frekvenco 1,2 gigaherca in gigabajt pomnilnika RAM. Privzeti operacijski sistem je Android 4.3 Jelly Bean, a ga je takoj po prvem zagonu telefona mogoče nadgraditi na različico 4.4. Različici Moto G z osmimi oziroma 16 gigabajti shranjevalnega prostora, ki ne podpirata spominskih kartic microSD in povezave LTE, sta na evropskih tleh voljo za dobrih 160 oziroma dobrih 170 evrov, osemgigabajtni Moto G, ki si lasti omenjeni funkciji, pa stane približno 200 evrov.

Xiaomi Mi3 Mi3 ali kako je kitajski Apple Xiaomi po številu prodanih pametnih telefonov v domovini prehitel pravi, ameriški Apple. Najbolje prodajana naprava razmeroma mladega Xiaomija – telefon Mi3 je v treh minutah po lansiranju dobil 300 tisoč kupcev – ima skoraj vse, kar imajo največji, le napis na njegovi cenovni nalepki je precej manj napihnjen.

Kitajec se glede na strojne zmogljivosti uvršča ob bok zgoraj opisanemu Nexusu 5. Manjka mu pravzaprav le povezljivost 4G, a lahko uporabnik do mobilnega interneta še vedno dostopa prek hitrega protokola HSPA+, urnejše različice 3G. Eden njegovih glavnih adutov je sicer osupljiv zaslon tipa IPS s kar 431 slikovnimi pikami na palec. Najbrž najbolj opevani pametni telefon trenutne generacije, Samsung Galaxy S5, jih ima 432, ob tem pa stane dvakrat več.

Naši mobilni operaterji in prodajalne elektroniko telefona Mi3 (še) nimajo, lahko pa novega pri zaupanja vrednih trgovcih na eBayu dobite že za manj kot 250 evrov.

OnePlus One Telefon, ki je tako ekskluziven, da ga lahko v uradni spletni prodajalni kupijo le tisti, ki so prejeli posebno vabilo, preprosto mora izstopati iz povprečja. V njegovih nedrjih bije procesor Snapdragon 801, ki si ga lastijo tudi nekateri najdražji prvaki prvega polletja 2014 – Galaxy S5, LG G3, HTC One M8. Ima tudi tri gigabajte pomnilnika RAM, kar ga v tej kategoriji uvršča v sam vrh trenutne ponudbe. OnePlus One z odličnim strojnim zaledjem je dobro oborožen tudi na multimedijskem področju, saj ob fotografiranju s 13 megapiksli ponuja tudi snemanje videa v ločljivosti 4K, ne le 1080p. Z odličnim 5,5-palčnim zaslonom konkurira tudi mešancem med pametnimi telefoni in tablicami, kot so predstavniki Samsungove družine Galaxy Note. One je sicer izdelek kitajskega podjetja OnePlus, ki je bilo ustanovljeno šele decembra lani. Bi zaupali proizvajalcu brez izkušenj, ki pošast, kot je One, v 16-gigabajtni različici prodaja za 299 ameriških dolarjev oziroma 225 evrov? Preverite naš opis v prihodnjih tednih!

Ne spreglejte