Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
20. 4. 2017,
18.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

alkohol THC kanabis marihuana marš marihuana znanost

Četrtek, 20. 4. 2017, 18.13

6 let, 6 mesecev

Kakšna količina marihuane je lahko usodna za človeka?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Zaradi posledic uživanja alkohola na svetu vsako leto umre več kot tri milijone ljudi, v Sloveniji nekaj sto. Zaradi prevelikega odmerka heroina in drugih opiatov je med letoma 2012 in 2014 samo v Evropi umrlo okrog 3.000 ljudi. (Anekdotične) primere smrti zaradi zastrupitve z marihuano v zadnjih desetletjih lahko medtem preštejemo na prste ene roke. Kakšna količina marihuane je lahko usodna za človeka?

Posebno velika cigareta z marihuano na festivalu v Kolumbiji. | Foto: Reuters Posebno velika cigareta z marihuano na festivalu v Kolumbiji. Foto: Reuters

Kaj pravi znanost?

Raziskava ameriške znanstvene publikacije American Scientist tetrahidrokanabinol oziroma THC, aktivno sestavino marihuane (snov, ki povzroči, da je uživalec "zadet"), skupaj s psilocibinom, ki ga najdemo v "norih" gobicah, uvršča med najmanj strupene učinkovine rekreativnih drog (vir).

American Scientist alkohol medtem uvršča v skupino bolj strupenih drog. Smrt lahko po njihovi raziskavi v povprečju povzroči zaužitje od deset- do dvajsetkratne učinkovite doze, torej količine alkoholne pijače, ki je dovolj za vinjenost.

Pri marihuani je ta številka zaradi manjše strupenosti precej višja. Pokaditi bi morali od stokrat do bolj verjetno kar tisočkrat večjo količino od običajne, je razvidno iz te raziskave publikacije American Scientist iz leta 2006.

Znanstvenik Robert Gable, ameriški doktor psihologije in avtor zgoraj omenjene raziskave, je med drugim zapisal tudi, da še ni slišal za primer smrti zaradi prevelikega odmerka marihuane, vsaj v medijih v angleškem jeziku ne. | Foto: Reuters Znanstvenik Robert Gable, ameriški doktor psihologije in avtor zgoraj omenjene raziskave, je med drugim zapisal tudi, da še ni slišal za primer smrti zaradi prevelikega odmerka marihuane, vsaj v medijih v angleškem jeziku ne. Foto: Reuters

Ameriški državni inštitut za raziskave rakavih obolenj navaja, da o smrtih zaradi zaužitja preveč marihuane in njenih derivatov ne beremo zato, ker receptorji za kemikalije, ki jih vsebuje (kanabinoide), niso v delu možganov, ki nadzoruje dihanje (vir).

Odvisniki od trdih drog, na primer heroina, ob prevelikem odmerku praviloma umrejo zaradi zadušitve.

Heroin je po raziskavi evropskih znanstvenikov droga, ki uporabnika zasvoji najhitreje in najbolj. | Foto: Reuters Heroin je po raziskavi evropskih znanstvenikov droga, ki uporabnika zasvoji najhitreje in najbolj. Foto: Reuters

Kako velik džojnt torej?

Ameriški pisatelj David Schmader, avtor knjige Marihuana: Priročnik za uporabnike, ki je izšla aprila lani, je po posvetovanju s številnimi strokovnjaki na tem področju sklenil, da bi moral povprečen uživalec v petnajstih minutah pokaditi 680 kilogramov marihuane.

S tem bi si zagotovil smrt, piše ameriški medij Business Insider (vir). To je toliko marihuane:

"Fizično je nemogoče, da bi kdo v tako kratkem času pokadil toliko marihuane naenkrat," na očitno dejstvo opozarja Schmader. Njegova številka, v kateri upošteva marihuano z zelo visoko od 15- do 20-odstotno vsebnostjo THC, sicer presega oceno American Scientista.

A tudi če Schmaderjevo ocenjeno količino marihuane zmanjšamo za stokrat, je to še vedno prevelik zalogaj tudi za najbolj izkušene kadilce marihuane na svetu.

Prodajalna marihuane v Los Angelesu. Ameriška zvezna država Kalifornija je uporabo marihuane v rekreativne namene legalizirala novembra lani. | Foto: Reuters Prodajalna marihuane v Los Angelesu. Ameriška zvezna država Kalifornija je uporabo marihuane v rekreativne namene legalizirala novembra lani. Foto: Reuters

Veliko o tem pove neuradni svetovni rekord v uživanju THC, ki je bil pred nekaj meseci objavljen na spletni strani YouTube. Ljubitelj marihuane je sam pokadil do zdaj največji košček kanabisovega koncentrata (tako imenovani "dab"), ki lahko vsebuje med 70 in 90 odstotki THC. Košček je tehtal "rekordnih" 31 gramov.

Morda ni ravno smrtonosna, a to ne pomeni, da marihuana ne povzroča neželenih stranskih učinkov

Oseba, ki uživa marihuano, sploh nekdo, ki se tega loteva prvič, lahko izkusi nekaj neželenih stranskih učinkov (vir).

Dokazano je, da se lahko pojavijo vrtoglavica, povišan srčni utrip in posledično plitko dihanje ter suha usta. Zmanjša se reakcijski čas osebe, ki uživa marihuano, zato ni priporočljivo, pravzaprav je nezakonito in kaznivo, da bi v takšnem stanju sedla za volan.

Veliko bolj verjetno je, da bo nekdo zaradi marihuane umrl zato, ker je po kajenju sedel za volan, kot zato, ker je pokadil preveč. | Foto: Reuters Veliko bolj verjetno je, da bo nekdo zaradi marihuane umrl zato, ker je po kajenju sedel za volan, kot zato, ker je pokadil preveč. Foto: Reuters

Uživanje marihuane lahko pri nekaterih osebah izzove tudi napade tesnobe, v najhujših primerih tudi panične napade in paranojo. 

Marihuana lahko uživalca tudi zasvoji, čeprav spada med najmanj zasvojljive pogosto uporabljane rekreativne droge. Znanost sicer ni enotna, ali marihuana lahko nekoga zasvoji tudi fizično kot opioidi, na primer heroin, kar nekaj študij (primer) pa dokazuje, da lahko uživalec razvije psihološko odvisnost od marihuane.

Psihološko odvisnih je od devet do deset odstotkov vseh uporabnikov marihuane. | Foto: Reuters Psihološko odvisnih je od devet do deset odstotkov vseh uporabnikov marihuane. Foto: Reuters

Najbolj zasvojljiva droga na svetu je glede na raziskavo evropskih znanstvenikov (vir) sicer heroin, sledita pa mu tako imenovani krek (kokain, primeren za kajenje) in alkohol. Tobak (nikotin oziroma cigarete) se je znašel na šestem mestu, marihuana na osmem, čisto na repu pa ekstazi in LSD.


Preberite tudi:

Uporaba konoplje v Sloveniji od aprila bolj svobodna, kako so na to pripravljeni zdravniki?

Ne spreglejte