SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako v Firefoxu po spletu brskati hitreje in varneje

4

termometer

Z malenkostnim poigravanjem z nastavitvami brskalnika Mozilla Firefox lahko omogočimo hitrejše nalaganje spletnih strani in boljšo zaščito pred sledenjem našim internetnim aktivnostim.

Brskalnik Mozilla Firefox je privzeto opremljen s prvino Do Not Track, s katero obiskanim spletnim stranem sporoča, naj uporabniku ne sledijo s piškotki. Vklopite jo lahko s klikom na Možnosti/Zasebnost/Sledenje/Stranem sporoči, naj mi ne sledijo.

Zanka omenjene funkcije je, da z vklopom spletne strani za to, da nam ne sledijo, prosimo. To pomeni, da jim naše želje ni treba spoštovati, in večina je res ne. Na srečo jih lahko v to prisilimo z ukazom, ki ga najdemo, če v nastavitvah brskalnika Firefox pobrskamo malce globlje.

Za igranje z drobovjem Firefoxa ni treba biti programer Če želite omogočiti zaščito pred sledenjem, v naslovno vrstico brskalnika vpišite about:config in pritisnite Enter. Pojavilo se bo opozorilo, da lahko z igranjem z nastavitvami vplivate na stabilnost Firefoxa. Spremenili bomo le eno vrednost, zato pritisnite Vseeno nadaljuj! Na seznamu nastavitev nato poiščite privacy.trackingprotection.enabled in na vnos kliknite dvakrat, da njeno vrednost spremenite na true.

Na novo nastavljeni parametri uporabnika ne zaščitijo le pred sledenjem, temveč tudi občutno pospešijo odpiranje spletnih strani. V študiji, ki jo je opravila nekdanja sodelavka Mozille Monica Chew, je omogočena zaščita pred sledenjem nalaganje vsebin v povprečju pospešila za 44 odstotkov. V raziskavo je bilo vključenih (glede na analitični portal Alexa) 200 najbolj priljubljenih spletnih strani z novicami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin