SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako si lahko zapomnim toliko različnih gesel?

4

termometer

Ni treba, to lahko namesto vas storijo upravitelji gesel. Ti programi sami ustvarijo prepustnice za izbrane spletne strani in jih spravijo na varen prostor, do katerega lahko dostopa samo uporabnik.

"Izberite dobro geslo" je zelo pogost nasvet ob registraciji na večini spletnih strani. Nasvet, ki ga uporabniki spleta radi prezrejo, saj za mnoge preprosto ni praktičen. Znova raje namreč vpišejo staro in oguljeno, a znano geslo, s katerim se vpisujejo že v Facebook, Gmail in PayPal. Razlog? Številna zapletena gesla si je težko zapomniti.

Potreba po pomnjenju več deset gesel je v dobi, ko je polovica našega življenja na spletu, resda postala bolj pravilo kot izjema. Mnogi uporabniki s povprečnim spominom, ki dajo nekaj na varnost osebnih podatkov, so skrb za gesla tako že zdavnaj prepustili programom.

Kaj je treba vedeti o upraviteljih gesel Tovrstna programska orodja uporabniku ob vsaki novi registraciji omogočijo samodejno ustvarjanje in pomnjenje močnih, unikatnih gesel. Shranjujejo se v podatkovno bazo, ki je zaščitena z glavnim ključem. Ta sicer predstavlja edino geslo, ki si ga mora za uporabo upravitelja izmisliti in zapomniti uporabnik.

Mnoga orodja za upravljanje gesel uporabniku ponudijo možnost sinhronizacije vseh obstoječih gesel s spletom in med napravami, na katerih so nameščena. Če želi večji nadzor, jih lahko shranjuje tudi le na lokalnem osebnem računalniku.

Če mislite, da je shranjevanje vseh gesel na enem mestu bolj tvegano od uporabe istega gesla za vse internetne podvige, pomislite znova. Ker upravitelj gesel istega ne izbere dvakrat, je treba v primeru kraje ali pobega digitalnih prepustnic iz določenega spletnega mesta zamenjati le eno. Če povsod uporabljate isto geslo, bo treba ob morebitni tovrstni situaciji spremeniti prav vsa.

Katerega naj torej izberem? Prečesali smo medmrežje in izbrskali tri orodja za upravljanje gesel, s katerimi so uporabniki najbolj zadovoljni. LastPass je najbrž najbolj priljubljen tovrstni program. Ob namestitvi se brezšivno združi s spletnim brskalnikom, deluje pa v okoljih Windows, Mac in Linux. Vsa gesla, shranjena v računalniku, zaščiti z uporabniku lastno enkripcijo, kar pomeni, da so skrita celo pred programerji LastPassa. Namizna različica orodja, ki omogoča tudi spletno sinhronizacijo, je brezplačna, mobilna pa stane slabih deset evrov na leto.

KeePass je popolnoma brezplačen in namenjen bolj nezaupljivim uporabnikom, saj gesla shranjuje le lokalno. To pomeni, da je treba za sprotno osveževanje varnostne kopije KeePassove podatkovne baze poskrbeti ročno. DashLane je glede na zmogljivost in funkcije mogoče postaviti ob bok LastPassu. Prav tako omogoča mobilnost in upravljanje gesel neposredno v brskalniku, za nameček pa ima še malce privlačnejši uporabniški vmesnik. Sinhronizacije s spletnimi strežniki sicer ne ponuja privzeto – zanjo je letno treba odšteti 30 ameriških dolarjev (22 evrov).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin