Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
12.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

3

Natisni članek

digisvet

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 12.41

6 let, 6 mesecev

Nova afera?

Kako se veliki proizvajalec tiskalnikov iz nas dela norca

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

3

Proizvajalec pisarniške elektronike Hewlett-Packard (HP) je v svoje tiskalnike programiral datum, s katerim so kartuše s črnilom drugih proizvajalcev, ne originalne HP-jeve, prenehale delovati.

 | Foto:

Tiskalniki HP so tisočim uporabnikom z vsega sveta v torek, 13. septembra, pokazali isto sporočilo o napaki (foto zgoraj). "Kartuše ni oziroma je poškodovana. Zamenjajte kartušo, da boste lahko tiskali naprej."

HP-jev spletni forum za podporo uporabnikom je od takrat prejel številne pritožbe glede nedelujočih kartuš drugih proizvajalcev. Te so pri uporabnikih priljubljene, saj so tudi do dvakrat cenejše od originalnih kartuš z logotipom HP.

Prvi uraden odziv družbe HP je bil izmišljotina

Preiskavo težave je med prvimi sprožila nizozemska spletna trgovina s kartušami 123inkt. Iz podjetja Hewlett-Packard so jim sporočili, da je težavo najverjetneje povzročila nedavna nadgradnja firmwara. Firmware je v tiskalniku nameščena programska oprema, ki mu pove, kako naj deluje.

To je bila debela laž, saj so tiskalniki HP, ki so zavračali kartuše, zadnjo posodobitev prejeli marca letos, razvita pa je bila celo jeseni 2015. Za nameček so težavo s kartušo neznanega proizvajalca javili tudi tiskalniki, ki že dolgo niso bili povezani s spletom. To pomeni, da niso mogli dobiti posodobitve, če je uporabnik ni namestil sam. 

Hewlett-Packard je eden od elitne peterice najbolj znanih svetovnih proizvajalcev tiskalnikov. Drugi štirje so Canon, Epson, Brother in Lexmark. | Foto: Hewlett-Packard Hewlett-Packard je eden od elitne peterice najbolj znanih svetovnih proizvajalcev tiskalnikov. Drugi štirje so Canon, Epson, Brother in Lexmark. Foto: Hewlett-Packard

Zaradi tega so v podjetju 123inkt upravičeno sklepali, da je HP v firmware že predhodno programiral datum, na katerega bodo določeni tiskalniki delovali samo še z originalnimi kartušami HP.

Ker slovenska podružnica HP od lani ne obstaja več, smo prošnjo za komentar zadeve poslali podjetju Avtera, ki je uradni uvoznik naprav Hewlett-Packard za Slovenijo. Njihov odgovor še čakamo.

Dodaten sum so povzročili tudi moderatorji na HP-jevem forumu, ki so sproti odstranjevali predloge uporabnikov za odpravo težave z neoriginalnimi kartušami. Za zdaj se sicer zdi, da je rešitev namestitev starejšega firmwara iz leta 2014, po kateri tiskalniki spet delujejo običajno tudi s cenejšimi kartušami. 

Neoriginalne oziroma tako imenovane kompabitilne kartuše so pogosto veliko cenejše glede na količino vsebovanega črnila.  | Foto: Thinkstock Neoriginalne oziroma tako imenovane kompabitilne kartuše so pogosto veliko cenejše glede na količino vsebovanega črnila. Foto: Thinkstock

Tiskalniški imperij uporabnike za nos vleče že od nekdaj

To ni prvi primer, da je nekdo potarnal zaradi spornih poslovnih praks proizvajalcev tiskalnikov. Kot na forumu Reddit, kjer se je o HP-jevi težavi razvila obširna razprava, piše uporabnik Worstdriver:

Hewlett-Packardovi laserski tiskalniki so že več kot desetletje programirani, da prenehajo delovati, ko dosežejo določeno število natisnjenih listov. 

To se je nekoč zgodilo znancu – ena od komponent laserskega tiskalnika je zabeležila 50 tisoč strani in naprava je preprosto prenehala delovati. Rešitev? Kupi novo.

Pokazal sem mu, kako naj ponastavi pomnilnik tiskalnika, kjer je nameščen firmware, s čimer je števec natisnjenih strani prestavil nazaj na ničlo. Tiskalnik je znova začel delovati. 

Prej enim letom je uporabnika razburila tudi raziskava ameriške fotokopirnice Bellevue Fine Art. Dokazali so, da v kartušah tiskalnikov Epson, ki so domnevno izpraznjene, ostaja tudi do 20 odstotkov neporabljenega črnila (video spodaj). 

Ne spreglejte