Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
2. 10. 2014,
11.27

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

varnost Matic Tomšič

Četrtek, 2. 10. 2014, 11.27

4 leta, 3 mesece

Kako podatke shranjujejo tajni agenti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trdi diski vrste SSD britanskega podjetja Secure Drives ne bi bili nič posebnega, če uporabniku ne bi omogočali takojšnjega uničenja vseh podatkov s preprostim pošiljanjem SMS-a.

S trdimi diski britanskega podjetja za računalniško varnost Secure Devices, ki spominjajo na futuristične pripomočke Jamesa Bonda ali Ethana Hunta iz Misije Nemogoče, se je občutljivih informacij v okoliščinah, ki to zahtevajo, mogoče zelo učinkovito rešiti na daljavo.

Shrambe tipa SSD Autothysis (natančneje modela 128s in 128t) uporabniku ponujajo takojšnje brisanje vseh 128 gigabajtov podatkov, za kar mora le poslati SMS na posebno številko za samouničenje. Pri postopku, ki sledi, niso odstranjeni le podatki, temveč se disk samodejno sabotira tudi od znotraj – s posebnim mehanizmom namreč polomi čipe pomnilnika NAND in preostalo fino elektroniko, ki je kritična za njegovo delovanje.

Podatki izbrisani že, če ga samo grdo pogledaš Čeprav je uničenje informacij s pošiljanjem SMS-a najbrž najbolj "kul" način za odstranjevanje digitalnih sledi, diski Autothysis ponujajo še več možnosti brisanja podatkov. Ti so tako skupaj z napravo lahko glede na želje uporabnika uničeni tudi v primeru, če je disk nepooblaščeno odstranjen iz računalnika, če nekdo prevečkrat vnese napačno kodo PIN za dostopanje do njegove vsebine, če zmanjka baterije (pri modelih, povezanih s prenosnimi računalniki) in tudi ob pritisku na možnost "uniči", ki je del disku priloženega tabličnega vmesnika za upravljanje. Ker je diske Autothysis mogoče povezati tudi z mobilnimi telefoni, se podatki lahko uničijo tudi, ko naprava dlje časa ne zazna njihovega signala. Ultimativna varnost ima svojo ceno Podjetje Secure Drives se hvali, da so njihovi diski popolnoma v skladu z zakoni o varovanju in upravljanju s podatki v več kot 100 državah sveta, poroča The Verge. Tudi zaradi tega niso poceni – osnovni model stane skoraj 1250 evrov. Za maksimalni izkoristek njihovih zmogljivosti je znesku treba prišteti še 140 evrov za upravljalnik z zaslonom na dotik in slabih 40 evrov za letno naročnino na storitev uničenja s SMS-om ter sledenja signalu mobilnega telefona.

Ne spreglejte