Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
13. 6. 2014,
11.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mozilla Android iOS tehnologija

Petek, 13. 6. 2014, 11.58

7 let, 12 mesecev

Kako poceni je lahko pametni telefon?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mozilla je pred časom trg napadla z mobilno platformo Firefox OS, ki pa ni dovolj privlačna, da bi uporabniki z njo zamenjali Android ali iOS. Bo Mozilli s telefonom za 20 evrov vendarle uspelo?

Podjetje Mozilla svet najbolj pozna po internetnem brskalniku Firefox in odjemalcu elektronske pošte Thunderbird. Lani je uporabnikom pametnih telefonov ponudila tudi lastni, na Linuxu zasnovani operacijski sistem Firefox OS.

Ta je na trgu pametnih telefonov ostal pretežno neopažen. Googlov Android namreč še vedno uporablja 80 odstotkov vseh lastnikov mobilnih naprav, nekje 15-odstotni delež uporabnikov pa ima ves čas zagotovljen tudi Applov iOS.

Zakaj bi poskusil nekaj novega, če si lahko zadovoljna ovca? Uporabniki svojega Androida ali iOSa (ter celo mobilnih Oken), ki ju poganja vrhunski hardver, zanju pa so na voljo vse najboljše aplikacije, preprosto ne želijo zamenjati za novinca, ki se še ni dokazal. Za nameček pa je večina telefonov, na katerih je nameščen privzeto, poceni kitajska roba brez pedigreja.

Pri Mozilli so za popularizacijo platforme Firefox OS, ki svoj tržni delež trenutno prešteva v promilih, zdaj morda našli rešitev. Ker vedo, da operacijski sistem v bitki za uporabnike proti velikanom industrije v trenutnih razmerah nima možnosti, bodo s smešno poceni pametnim telefonom na razvijajočih se tržiščih iz tehnološko zaostalih množic naredili nove uporabnike. Cena? 25 ameriških dolarjev oziroma dobrih 18 evrov.

Milijarda in pol potencialnih strank Mozilla ima oči uprte v Indijo in Indonezijo, kjer je potencialnih novih uporabnikov precej. Državi glede na število prebivalcev namreč spadata v sam svetovni vrh (Indija je z 1,2 milijarde prebivalcev na drugem, Indonezija pa s skoraj 240 milijoni na četrtem mestu). Večina tamkajšnjih imetnikov telefonov še vedno uporablja klasične modele s tipkovnicami in nekajvrstičnimi zasloni.

Povpraševanje po pametnih telefonih je veliko tudi v družbi, kjer nekaj dolarjev predstavlja ločnico med revščino in lagodnim življenjem, a mora biti naprava primerno poceni. 25-dolarski pametni telefon s Firefox OS bi brez težav konkuriral inferiornejšim klasičnim "opekam", zato bi bila nadgradnja za tiste, ki si jo želijo, pravzaprav smiselna.

Pri Mozilli so optimistični, da jim bi morebitno izgubo, ki bi jo podjetje pridelalo z razdajanjem telefonov za drobiž, pokril hitro rastoč tržni delež, ki bi k Firefox OS pritegnil vedno več razvijalcev aplikacij.

Načrt z eno samo luknjo Edina težava, ki trenutno ovira prebrisan načrt Mozille, je neustreznost telekomunikacijske infrastrukture tako v Indiji kot Indoneziji. Dostopnost širokopasovnega mobilnega interneta, ki ga pametni telefoni načeloma potrebujejo, če želijo početi pametne stvari, je v obeh državah prej izjema kot pravilo.

Ne spreglejte