Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 3. 2015,
18.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefon mobilni internet Matic Tomšič nasveti

Petek, 20. 3. 2015, 18.30

6 let, 6 mesecev

Kako na pametnem telefonu omejiti prenos podatkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če s pametnim telefonom pogosto porabite več mobilnih podatkov, kot ste jih zakupili pri vašem ponudniku storitev, upoštevajte katerega (ali pa kar vse) od spodnjih nasvetov in prihranite.

Redno preverjajte porabo mobilnih podatkov Tako iOS kot Android omogočata sprotno sledenje količini podatkov, ki smo jih že prenesli prek mobilne povezave. Statistiko megabajtov in gigabajtov (ter koliko jih porabi katera aplikacija) lahko na Applovi platformi vidite, če v nastavitvah (Settings) odprete meni Cellular. Na Androidu zajadrajte v Nastavitve/Podatkovni promet (Data usage, slika spodaj).

Nastavite omejitev prenosa podatkov prek mobilnega interneta Na napravah z Androidom lahko privzeto nastavite omejitev porabe mobilnega interneta. Ko bo zgornja meja dosežena, bo pametni telefon samodejno ustavil prenos podatkov, o tem opozoril uporabnika in ga povprašal, kako želi nadaljevati oziroma kako bo ukrepal. Omejitev nastavite tako, da v Nastavitvah odprete Podatkovni promet in obkljukate možnost Nastavi omejitev mobilnih podatkov (Set mobile data limit).

V spodnjem grafu, ki prikazuje cikle porabe podatkov, nato na poljubno vrednost (glede na količino zakupljenega mobilnega interneta) premaknite oranžno črto, ki predstavlja mejnik, ob katerem vas bo Android o porabi zgolj opozoril, in rdečo črto, s katero nastavite omejitev.

Aplikacije posodabljajte samo prek povezave Wi-Fi Tako na iOS-u kot Androidu lahko servisu, ki je zadolžen za prenos in posodobitve aplikacij (iTunes in App Store ter Google Play), ukažete, naj to počne samo takrat, ko bo naprava s spletom povezana prek dostopne točke Wi-Fi. Drsnik, s katerim to storite, boste v Applovem operacijskem sistemu našli, če odprete nastavitve in nato še iTunes & App Store (poiščite postavko Use Cellular Data in jo izklopite). Na Androidu boste morali odpreti aplikacijo Google Play in v njenih nastavitvah pod postavko Auto-update apps označiti možnost over Wi-Fi only.

Onemogočite prenos podatkov v ozadju Aplikacije, kot sta Facebook in Gmail (ali večina najbolj uporabljanih odjemalcev elektronske pošte), se v ozadju ves čas osvežujejo, s tem pa porabljajo internetne "impulze". Če ste v splet povezani z LTE, vam s tem krčijo zakupljeno količino podatkov. To jim lahko v iOS-u preprečite tako, da v Settings/Cellular drsnike ob posameznih aplikacijah preprosto preklopite z zelene na belo. Na Androidu obiščite Nastavitve/Podatkovni promet in pritisnite na ikono treh pičic v zgornjem desnem kotu zaslona, s čimer odprete dodatne možnosti. Obkljukajte Omejitev prenosa podatkov v ozadju (Restrict background data).

Zmanjšajte količino podatkov, ki jih porabijo spletni brskalniki Pretirano podatkovno požrešnost lahko prepoveste tudi mobilnim spletnim brskalnikom. Možnost stiskanja prenesenih podatkov lahko med drugim omogočite v Chromu (Settings/Bandwidth/Data Saver) in Operi (Settings/Opera Turbo).

Ustrezno se pripravite na uporabo telefona brez internetne povezave Če se odpravljate nekam, kjer zagotovo ne bo dostopnih točk Wi-Fi, čas pa si boste najbrž morali krajšati s pametnim telefonom, se na to ustrezno pripravite. Da bi se izognili pretiranemu zanašanju na mobilni internet, na telefon že prej prenesite želene igre, e-knjige, glasbo, filme in druge datoteke ter dokumente, za delo in navigacijo brez povezave pa shranite tudi zemljevide Google Maps.

Onemogočite mobilne podatke Premik digitalnega drsnika, s katerim izklopite mobilni internet, ni izhod v sili, temveč praktičen način, s katerim se uporabnik zavaruje pred morebitnim nenadzorovanim nabijanjem računa za telefon. Mnogi, tudi pisec teh vrstic, kljub dovoljšnji količini pri operaterju zakupljenih mobilnih gigabajtov to počnejo rutinsko, ker s tem malo podaljšajo tudi življenje baterije. Postopek pri sodobnih pametnih telefonih tako ali tako traja največ dve sekundi, saj je treba po odklenjenem zaslonu s prstom tapniti natanko dvakrat.

Ne spreglejte