Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
14.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Android Chrome YouTube Facebook Matic Tomšič

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 14.50

7 let, 12 mesecev

Kako na napravah z Androidom počistimo spletno zgodovino?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Android redno piše dnevnik naših preteklih aktivnosti. Preverili smo, kako lahko izbrišemo zgodovino brskalnika Chrome in nekaterih priljubljenih aplikacij, kot sta YouTube in Facebook.

Spletni brskalnik Chrome V glavnem oknu spletnega brskalnika Google Chrome odprite meni (ikona s tremi pičicami v zgornjem desnem kotu zaslona) in pritisnite na History (Zgodovina). Izberite Clear browsing data (Počisti podatke brskanja) ob spodnjem robu zaslona.

Pojavil se bo obrazec z možnostmi brisanja zgodovine – počistite lahko obiskane spletne strani in iskane ključne besede, predpomnilnik, piškotke in shranjene podatke o spletnih straneh, morebitna shranjena gesla in podatke za samodejno izpolnjevanje iskalnih polj (na primer za iskanje z Googlom).

Sledenje vašim internetnim aktivnostim lahko sicer onemogočite tudi, če spletne strani namesto v klasičnih obiskujete v zasebnih zavihkih, ki ne beležijo zgodovine. Odprete ga lahko tako, da v glavnem meniju izberete možnost New incognito tab.

Facebook Vsakič, ko na Facebooku iščete nekoga ali nekaj, se iskanje shrani v zgodovino vaših aktivnosti. Družbeno omrežje to domnevno počne za poznejši lažji dostop do že iskanih vsebin, kar je malenkost nepraktično, saj seznam zgodovine iskanja pri mnogih uporabnikih hitro zapolnijo vnosi, ki jih ne zanimajo več. Zaradi iskanja specifičnih oseb pogosto prihaja tudi do partnerskih sporov – brisanje zgodovine je zato v interesu mnogih uporabnikov.

Postopek je v Facebookovi mobilni aplikaciji res zelo preprost. Ko se nahajate na vaši časovnici, pritisnite na lupo iskalnika v zgornjem delu zaslona in nad seznamom iskanih vsebin izberite možnost Edit (Urejanje). Na plavajočem oknu Activity Log (Dnevnik aktivnosti) pritisnite Clear Searches (Počisti iskanje) in izbiro nato še potrdite (Confirm).

Postopek v nasprotju z zgoraj opisanim za brskalnik Google Chrome ne poskrbi le za lokalno zgodovino na napravi. Počiščen seznam iskanja boste opazili tudi, ko se boste v Facebook naslednjič prijavili prek osebnega računalnika. Enako velja za YouTube (spodaj).

YouTube YouTube, platforma za ogledovanje videoposnetkov, beleži tako zgodovino iskanja kot zgodovino že gledanih vsebin. Kako jo izbrišemo v aplikaciji za pametne telefone in tablice?

Odprite meni (ikona ob lupi za iskanje vsebin) in nato še nastavitve (Settings). Zanima nas zasebnost, zato pritisnite na Privacy. Če želite izbrisati zgodovino gledanja, izberite možnost Clear watch history, za čiščenje iskanih ključnih besed pa izberite Clear search history.

Aplikacija YouTube uporabnikom omogoča tudi, da lokalno zamrznejo zgodovino iskanja in gledanja videoposnetkov. Če želite funkcijo omogočiti na vaši napravi, v meniju Privacy (Zasebnost) obkljukajte polje ob možnosti Pause search history on this device.

Prek aplikacije Googlove nastavitve (Google Settings), ki jo najdete v glavnem meniju vaše naprave z Androidom (iščite ikono v obliki zobnika), je YouTubu sicer mogoče onemogočiti tudi shranjevanje zgodovine za vse naprave, tako mobilne kot osebni računalnik. Odprite zgodovino uporabniškega računa (Account History) in izklopite zgodovino za YouTube (YouTube Search History) z umikom kljukice.

Google Play Storitev Google Play shranjuje lokalno zgodovino iskanih aplikacij, ki ste jih že namestili ali pa so samo pritegnile vašo pozornost. Če jo želite počistiti, odprite nastavitve (ikona "hamburgerja" levo od napisa Play Store in klik na Settings) in v razdelku General (Splošno) poiščite možnost Clear Local Search History. Potrditev brisanja ni potrebna, saj podatki o iskanih aplikacijah ne veljajo za pretirano pomembne. Zemljevid Google Maps in zgodovina sledenja vaši lokaciji Če imate na napravi z Androidom vklopljeno storitev sledenja lokaciji, ki jo Google in digitalni pomočnik Google Now uporabljata za prikazovanje lokaciji relevantnih vsebin in izboljševanje rezultatov iskanja, ste najbrž ustvarili zajeten arhiv obiskanih lokacij. Čeprav teh podatkov Google ne bo razkril nikomur, jih lahko izbrišete, kadar želite.

Odprite Googlove nastavitve (Google Settings, ikona zobnika), zgodovino uporabniškega računa (Account History) in poiščite postavko Google Location History. Še enkrat izberite Location History in za izbris podatkov pritisnite Delete location history. Če želite, lahko sledenje vaši lokaciji tudi izklopite v istem oknu – drsnik ON prestavite na OFF.

V aplikaciji Google Maps (Googlovi zemljevidi) lahko medtem pobrišemo tudi seznam zgodovine iskanja lokacij, ki lahko ob dolgotrajnejši uporabi postane natlačen z mesti, ki smo jih že zdavnaj obiskali oziroma nas ne zanimajo več. Ko odprete aplikacijo Maps, s prstom povlecite v desno, s čimer na zaslon prikličete glavni meni. Odprite nastavitve Settings in izberite možnost Maps history. S pritiskom na ikono X lahko nato počistite posamezne vnose.

Ne spreglejte