Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
20. 1. 2016,
14.08

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

CeBIT digitalizacija Srdjan Cvjetović

Sreda, 20. 1. 2016, 14.08

7 mesecev, 1 teden

Kako lahko Evropa prepreči, da je ne prehitijo Kitajci

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V nemškem Hannovru bo med 14. in 18. marcem potekal CeBIT, največji računalniški sejem na svetu. Osrednja tema tehnološkega dogodka bo digitalizacija gospodarstva.

Letošnji CeBIT bo v prvi vrsti namenjen spodbujanju digitalnih inovacij v podjetništvu, industriji in družbi. Oliver Frese, eden od organizatorjev sejma, nam je pojasnil, zakaj je vzpostavljanje t. i. digitalne ekonomije še posebej pomembno za Evropo.

Evropa mora ohraniti mesto med svetovno tehnološko elito "Če pogledamo na vzhod, velika kitajska tehnološka podjetja že žanjejo sadove digitalizacije," opozarja Frese. "Podjetja, kot sta Alibaba in Huawei, so z vpeljavo digitalnih tehnologij v svoje poslovne modele, proizvodnjo in komunikacijo s strankami doma postala zelo uspešna. Zdaj osvajajo cel svet."

Ob hitri rasti kitajskih podjetij je pomembno, da Evropa ohrani mesto med svetovno tehnološko elito, je pojasnil Frese. Tu bo ključna digitalizacija gospodarstva, pri tem pa trenutno zaostajajo številni, tudi največja in najbolj uveljavljena evropska podjetja.

Digitalizacija gospodarstva se mora zgoditi, ker se digitalizirajo tudi svetovni trgi in družba, je še povedal Frese. Napredek bo namreč mogoče še naprej ustvarjati samo z digitalno ekonomijo. Kaj potrebujemo za uspešno digitalizacijo? Naložbe v internet stvari (ali IoT) in računalništvo v oblaku, zanesljivo in varno upravljanje s podatki ter ustvarjalnost, je pojasnil Oliver Frese.

Internet stvari na sejmu CeBIT 2015:

V letu 2016 bo naložbam v računalništvo v oblaku namenjenih skoraj 100 milijard evrov, 50 milijard naprav pa bo v naslednjih letih povezanih v internet stvari. To sta številki, ki ponazarjata njegov gospodarski potencial, pravi Frese.

IoT sicer prinaša tudi nekatere izzive, povezani so predvsem z varnostjo. Hrbtenica digitalizacije bodo zato zanesljiva in varna podatkovna središča, je sklenil Frese.

Kaj pa ustvarjalnost? Ta je pomembna zato, ker digitalnega sveta in gospodarstva ne predstavljajo samo ogromne zbirke podatkov, meni Oliver Frese. Pomembne so venomer nove ideje in pristopi, te pa v zadnjih letih največkrat prispevajo prožna mlada podjetja (startupi).

Na sejmu CeBIT bo mlada inovativna podjetja zato dobila svojo razstavno dvorano. Tam bodo prisotne tudi nemške in evropske ustanove ter tehnološki parki, ki podpirajo njihov razvoj.

CeBIT, globalni salon tehnoloških inovacij:

Ne spreglejte