Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
26. 9. 2015,
15.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Facebook Mark Zuckerberg družbena omrežja Matic Tomšič

Sobota, 26. 9. 2015, 15.05

6 let, 6 mesecev

Kako je Facebook spremenil svet (in kaj bi se zgodilo, če bi nenadoma izginil)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preverili smo, kako je Facebook v dobrem desetletju obstoja vplival na sodobni vsakdan, s pomočjo slovenskih strokovnjakov pa smo špekulirali tudi, kaj bi se zgodilo, če ga nenadoma ne bi bilo več.

Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka, je avgusta na predstavitvi poslovnih rezultatov dejal, da družbeno omrežje vsak dan uporablja vsak sedmi Zemljan. To pomeni, da Facebook predstavlja del dneva približno milijarde ljudi, ki na družbenem omrežju sklepajo nova poznanstva in krepijo stara, iščejo poslovne priložnosti, se zabavajo.

A Facebook je v 11 letih obstoja (Mark Zuckerberg ga je leta 2004 zagnal kot orodje za mreženje študentov na univerzi Harvard) prerasel okvire digitalnega prijateljevanja. To je sedem pomembnih področij, ki so v eri Facebooka doživela korenite spremembe.

Facebook in prijateljstvo Za nekoga, ki redno uporablja Facebook, beseda "prijatelj" nima več istega pomena kot včasih. Zdaj predstavlja tudi sličico z imenom osebe na seznamu, ki mu lahko "prijatelje" poljubno dodajamo ali pa jih iz njega tudi izločamo. Sklepanje prijateljstev je s Facebookom lažje kot kdajkoli prej, saj do osebe ni treba pristopiti, temveč le klikniti gumb "Dodaj".

Razen v primeru, da ustvarimo skupini bližnjih prijateljev ali znancev, med prijatelji na Facebooku prav tako ni nikakršne hierarhije. Nekdo, ki smo ga spoznali na zabavi pred tremi leti in nikoli več videli, ima na seznamu prijateljev isti status kot sosed ali stric, pa čeprav se z njima družimo tudi v resničnem življenju. Facebook in jezik V razmeroma kratkem času je Facebooku nekaterim besedam uspelo dodati pomene oziroma celo ustvariti nove izraze. Preverimo slovarja angleških besed Cambridge in Oxford:

- Facebook ni le samostalnik, ki predstavlja družbeno omrežje, temveč tudi glagol (to facebook), ki pomeni uporabo Facebooka;

- iz glagola to like (všeč mi je) je nastal samostalnik (like), s katerim je mogoče kvantificirati število "všečkov" objav na družbenih omrežjih;

- Facebook je praktično ustvaril glagol unfriend, ki pomeni, da na družbenih omrežjih nekoga odstranimo s seznama prijateljev ali stikov (Odstrani prijatelja na Facebooku).

Facebook in službe Facebook je ustvaril ogromno novih delovnih mest ter posredno spodbudil celo nastanek gospodarskega sektorja. Pred Facebookom je obstajala peščica strokovnjakov za družbena omrežja, ki so odkrivali glasbene zvezde na Myspaceu, danes pa pravi ekosistem sestavlja več sto oglaševalskih, distribucijskih, medijskih agencij, ki delujejo izključno s pomočjo družbenih omrežij. Samo na LinkedInu je danes na voljo več kot 6.300 služb za specialiste na področju družbenih omrežij.

Predvsem oglaševalska podjetja se zaradi Facebooka pojavljajo kot gobe po dežju, saj je družbeno omrežje zanje neusahljiv vir neprecenljivih (in, kar je še pomembneje, brezplačnih) informacij - navad, potreb in želja uporabnikov oziroma potrošnikov. Facebook in politika Ker jim omogoča neposreden stik z ogromnim bazenom potencialnih volivcev, vse več političnih strank kampanje vodi tudi na Facebooku. Družbeno omrežje jim pri tem pomaga, saj zaradi algoritmov za personalizacijo, ki smo jih podrobneje opisali v tem prispevku, uporabnikom pokaže več tistega, kar želijo videti in slišati, in manj vsebin, s katerimi se ne strinjajo. Uporabnik, ki simpatizira z desnico ali z določenim politikom, bo na Facebooku zaradi pogostega prebiranja sebi všečnih vsebin tako le redko naletel na levičarske argumente ali dokazom, da je bil politik udeležen v aferi.

Facebook se je izkazal tudi kot orodje za hitro organizacijo družbenih vstaj. Med drugim je bil eden ključnih igralcev arabske pomladi med decembrom 2010 in oktobrom 2013 ter protestov v Ukrajini med novembrom 2013 in februarjem 2014.

Facebook in mediji Glede na raziskavo analitičnega podjetja Pew Research je Facebook postal primarni vir novic za slabi dve tretjini (63 odstotkov) uporabnikov. Večina spletnih portalov z novicami ima zato izpostave tudi na Facebooku, kjer objavljajo povezave do pomembnih, prelomnih ali preprosto branja vrednih prispevkov. Vse več medijev se za poglobitev prisotnosti na Facebooku odloča tudi za uporabo orodja Instant Articles, ki omogoča objavljanje novic neposredno prek Facebookovega vmesnika, ponuja pa tudi dodaten oglasni prostor.

Facebook in zasebnost Facebook ni brezplačen - cena za mreženje s prijatelji je uporabnikova zasebnost. Podjetje Pew Research je v eni od raziskav ugotovilo, da več kot 90 odstotkov uporabnikov objavi svoje fotografije, 71 odstotkov ime kraja, v katerem živijo (ali celo domači naslov), polovica navede svoj e-poštni naslov, kar petina pa celo svojo telefonsko številko. Kar 80 odstotkov uporabnikov ustvari tudi seznam interesov, celih 40 odstotkov uporabnikov pa ne skrbi, da lahko njihov profil vidijo vsi, tudi oglaševalci.

Facebook in računalniška pismenost Skoraj 60 odstotkov uporabnikov interneta, starejših od 65 let, ima profil na Facebooku. Raziskava, ki jo je opravilo podjetje Pew Research, je pokazala, da se je računalniška pismenost v tej demografski skupini v zadnjih petih letih izboljšala, saj so se starejši uporabniki na Facebooku začeli povezovati z znanci, pri tem pa izboljšali svoje računalniške veščine.

Kaj bi bilo, če bi se Facebook brez opozorila razblinil v nič? Service unavailable je bilo v četrtek pozno popoldan neprijazno obvestilo, ki nas je pričakalo ob obisku Facebooka. Družbeno omrežje je bilo nedostopno dobrih 20 minut, uporabnikom pa se ni prikazala niti spletna stran, ki takrat, ko se Facebooku kolca, sporoča, da je spletna stran začasno nedosegljiva.

Vodstvo Facebooka do danes ni pojasnilo, kaj se je zgodilo, so se pa mnogi uporabniki takoj zbali, da je šlo nekaj hudo narobe, kar je bilo videti tudi v nekaj paničnih objavah na Twitterju. Nekatere so tudi hudomušno napovedale, da bi, če se Facebook ne bi več postavil na noge, sledila digitalna apokalipsa. Nam so dale misliti, zato smo vprašanje "Kakšne bi bile posledice nenadnega izginotja Facebooka?" zastavili slovenskim računalniškim strokovnjakom.

Ne spreglejte